Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Megújul a pesti gettófal utolsó szakaszának környezete

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Még ebben az évben megkezdődik a pesti gettófal utolsó megmaradt szakaszát rejtő Király utcai Splényi-ház belső udvarának rekonstrukciója.

A gettót határoló falként használt kerítés fogadóépületének belső homlokzati renoválására a KultUnio, a Kortárs Építészeti Központ, a Budapesti Műszaki Egyetem és a VII. kerületi Önkormányzat írt ki felsőoktatási intézmények számára ötletpályázatot, amelynek támogatói lehetőségét a Magyar Telekom nyerte el - idézte fel a vállalat az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye.

A projekt első ütemében a belső udvar homlokzata újul meg Bazsik Anita, Kárpáti Fanni és Vátyi Gergő nyertes pályázatának tervei szerint. A zsűri nyolc pályaműből választotta ki a nyertes munkát, amely alapján a Király utca 15. belső homlokzati renoválása még idén megkezdődik.

A fejlesztés második ütemében a technika és a kultúra értékeit ötvözve egy úgynevezett "intelligens" udvart alakítanak ki, így lehetővé válik, hogy az ott élők és a történelmi múltú emlékhelyet felkereső több ezer turista a korszerű technológiák használatával tapasztalhassa meg az információhoz jutás azonnali élményét.

A Király utca és a Holló utca sarkára Pollack Mihály fia, Ágost tervezett 1852-ben háromemeletes romantikus lakóházat báró Splényi József udvari kamarás számára. Utcai szintjén ez a épület adott otthont a Kék macska éjszakai lokálnak, amelyet gazdag üzletemberek, nemesek látogattak. A sarokház Holló utcai telekhatára 1944-ben a gettó határa lett.