Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Amerikában bukkant fel egy Párizsból eltűnt Picasso-kép

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy New Jerseybe küldött csomagban bukkant fel Picasso egy több mint tíz éve Párizsból eltűnt képe - írta a The New York Times.

Az 1911-ben festett, kubista stílusú Fodrásznő (La Coiffeuse) című képet a FedEx csomagszállító szolgálattal küldték Belgiumból Amerikába, 37 dolláros (10 ezer forint) értéket tüntetve fel a dobozon, mely a nyilatkozat szerint "kézműves játékot" tartalmazott, és a "Boldog karácsonyt" felirat is olvasható volt rajta franciául. Amikor az amerikai szövetségi vámhivatal kibontotta a küldeményt, a világhírű művész remekét találták benne.

A vásznat a párizsi Georges Pompidou kulturális központ egyik raktárhelyiségéből lopták el. A New York-i kerületi ügyész csütörtökön beadványban kérvényezte a műalkotás lefoglalását és a tulajdonos francia államnak való visszaszolgáltatását.

Az olajfestményt utoljára 1998-ban Münchenben állították ki, majd visszaszállították Párizsba, ahol a Pompidou-ban tárolták. 2001-ben egy kölcsönzési kérelem miatt kezdték keresni a kulturális központban, és mivel nem került elő, bejelentették, hogy a több mint 2,5 millió dollár (676 millió forint) értékű festményt ellopták.

Tavaly december 17-én egy Robert nevű, belgiumi címet feltüntető feladó a műalkotást Long Island egy klimatizált raktárába küldte. A csomag másnap érkezett meg Newark kikötőjébe, ahol lefoglalták.

Januárban francia múzeumi szakemberek érkeztek New Yorkba, hogy személyesen vizsgálják meg a festményt, és megállapították, valóban a Fodrásznő című alkotás került elő.