Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Portréfilmet forgattak Malaláról

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Személyes portréfilmet forgatott a tinédzser pakisztáni emberi jogi aktivistáról, Malala Juszafzairól és édesapjáról Davis Guggenheim amerikai rendező. A He Named Me Malala (Õ nevezett el Malalának) című alkotást péntektől játsszák Észak-Amerikában.

Guggenheim - aki korábban Barack Obamáról, Al Gore-ról és a U2 együttesről is készített dokumentumfilmet - másfél évet töltött a Nobel-békedíjas Malala Juszafzai pakisztáni emberjogi aktivistával és családjával, hogy elkészítse a portréfilmet. A rendező visszatekintve elismerte, hogy mélyen megindította az együtt töltött idő, kijelentette, hogy a kamaszlányról készült filmje a "kedvence", és egyszerűen beleszeretett a családjába.

Malala nagyszerű munkája mellett leginkább a Juszafzai család dinamizmusa inspirálta filmjét, amely bemutatja, hogyan őrzik kulturális hagyományaikat, mekkora érték számukra a tanulás és az öröm.

Az 51 esztendős filmes - akinek felsége és három gyermeke van - bevallotta, szeretné, ha a családja jobban hasonlítana Malala családjára, ahol átütő az egymás iránti szeretet.

A tinédzser aktivista lányt 2012-ben tálib harcosok fejbe lőtték, mert kiállt azért, hogy a lányok is tanulhassanak Pakisztánban. De gyógyulása után is rendületlenül folytatta a munkát, most már globálisan, 2013-ban felszólalt az ENSZ-ben és tavaly elnyerte a Nobel-békedíjat.

A film a 18 éves Malala és apja, Ziauddin Juszafzai szoros kapcsolatára összpontosít. A tanár apa számtalanszor beszélt arról, hogy gyermeke neme nem szabhat határt lehetőségeinek.

"Két lányom van, de a lányaim rejtélyesek számomra" - mondta Guggenheim és hozzátette: meg akarta érteni, hogyan alakult ki ilyen kapcsolat Malala és apja között, ezt akarta kibontani a filmben is.

Guggenheim utánanézett, hogy Malala családjában hagyománya volt a nyilvános szónoklatoknak: nagyapja vallási személy volt, apja pedig gyakran felszólalt az oktatás és a szabadság védelmében, a vallási szélsőségek ellen. A rendező megtudta, hogy Malala egy 19. századi pastu hősnőről kapta a nevét, aki afgán katonákat toborzott a brit hadsereg ellen és nyílt kiállásáért megölték.

Guggenheim Kenyába, Nigériába és Jordániába is elutazott Malalával és apjával, akik a gyermekek jogainak védelmében járják a világot. De azt is lefilmezte, amikor a kamaszlány a leckéjét írta, évődött a fivéreivel és elpirult Roger Federer online képei láttán.

A Kellemetlen igazság Oscar-díjas rendezője mégis azt állítja: több száz beszélgetés, a Juszafzai családdal együtt töltött számtalan óra után is rejtély maradt számára Malala.

"Ez a kedvenc filmem, mert tényleg megváltoztatta az életemet. Teljesen elvarázsolt. Azt szeretném, amit ők. Olyan apa akarok lenni, mint Zia. Szeretném, ha a lányaim azt a szeretetet éreznék belőlem, amelyet Malala kap apjától. Azt akarom, hogy átérezzék azt a szeretetet és tiszteletet" - mondta Guggenheim.

A dokumentumfilmet a szeptemberi Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták, október 8-án pedig a Londoni Filmfesztiválon vetítik.