Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Eszenyi Enikő az V. kerület díszpolgára

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
2015. október 22-én Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata Díszpolgári Cím és Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozott Eszenyi Enikő Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznőnek, rendezőnek, a Vígszínház igazgatójának.

A Vígszínház igazgatónője ezer szállal kötődik az V. kerülethez, hiszen a Pesti Színház a Vígszínház belvárosi játszóhelye, Budapest ötödik legnagyobb színháza, ahol Eszenyi Enikő rendszeresen játszik és rendez is - olvasható a Vígszínház honlapján. Október 23-án épp itt, a Pesti Színházban mutatták be legújabb rendezését, a Találkozást, Nádas Péter katartikus drámáját Börcsök Enikővel és Király Dániellel a főszerepben. Eszenyi Enikő színésznőként A testőr, a Mikve és A vágy villamosa című előadásokban látható a Pestiben.

A Pesti Színház, amely 1967-ben nyílt meg a belváros szívében, nemcsak az 5. kerület egyik legfontosabb kulturális intézménye, hanem a fővárosé, sőt, az országé is. Évente több mint százezren látogatják, gazdag repertoárján igényes klasszikus és kortárs, magyar és külföldi darabok szerepelnek.

A díjazottat így méltatta az adományozó:

Eszenyi Enikő tanulmányait a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte, ahol színésznőként szerzett diplomát.
A Vígszínházban töltötte főiskolai gyakorlatát, majd 1983-ban oda is szerződött és rövid időn belül a színház egyik legjelentősebb művésznője lett.

Eszenyi Enikő 1991-ben kezdett rendezni. Az első rendezés sikereit követően a Vígszínház nagyszínpadán megrendezte A West Side Story-t, mellyel elnyerte a legjobb rendezés díját. A hazai színpadok meghódítása után, külföld következett, Eszenyi a mai napig rendez a pozsonyi és a prágai Nemzeti Színházban, és Oroszországban is.

Külföldi munkái mellett fáradhatatlanul igazgatja Budapesten a Vígszínházat és kiemelkedően fontosnak tartja, hogy a belvárosi Pesti Színházban is játsszon és rendezzen.

Több mint 25 nagyjátékfilmben és legalább ugyanennyi tévéfilmben szerepelt. Filmes alakításaiért több szakmai- és közönségdíjat is magáénak tudhat.

Eszenyi Enikő munkásságát nemcsak szakmai díjakkal és elismerésekkel, de több állami kitüntetéssel jutalmazták: a Jászai Mari-díj és az Érdemes Művész elismerés után 2002-ben megkapta a Kossuth-díjat, ami a legrangosabb magyar állami kitüntetés, 2007-ben pedig a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét. 2010-ben a Magyar Kultúra Nagykövetének választották. 2012 januárjában az Év Embere díjazottjai közé választották, és elnyerte az Év Művésze 2011 díjat.

Munkássága elválaszthatatlanul összefonódik a Belvárossal.