Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Halász János: a közösségi művelődési modell behálózza az országot

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Városok, Falvak Szövetségébe tömörült 25 település együttműködése behálózza az országot, olyan közösségi művelődési modell, amely folyamatosan bővül - mondta a szövetség elnöke szerdán Tiszacsegén.

Halász János (Fidesz) országgyűlési képviselő a szervezet szakmai találkozóján a kulturális közösségi munkát nevezte a települések közötti együttműködés alapjának. Véleménye szerint jelentős eredmény, hogy az ország különböző részein lévő települések kulturális közösségei rendszeresen látogatják egymást, bemutatkoznak a többi településen, közös táborokat szerveznek és elviszik hagyományaikat a falvakba, városokba.

Halász János elmondta azt is, hogy szövetségük stratégiai megállapodást kötött a Nemzeti Művelődési Intézettel, ami egyfajta települési értéktárak közötti cserét is elindított. Ennek alapján lehetőség van arra, hogy a települések helyi értékeiket különféle találkozókon, kulturális és gasztronómiai fesztiválokon másokkal is megismertessék - tette hozzá a szövetség elnöke, a Fidesz parlamenti frakciójának szóvivője.

Halász János az MTI-nek elmondta: Tiszacsegén szerdán Mátraderecske, Hajdúböszörmény, Nyíradony, Tihany és a vendéglátó város polgármesterei és közösségi művelődési szakemberei egyeztették a települések közötti együttműködés, a helyi értéktárak bővítésének lehetőségeit.

Szilágyi Sándor (KDNP), Tiszacsege polgármestere a híres "csegei halászlé" népszerűsítését emelte ki a helyi értéktárból.

Hozzátette: szeretnék ugyanakkor jobban megismertetni az úgynevezett "tüzelősólat" - az 1830-as évekből származó, pihenő- és tüzelőpaddal, illetve füstfogóval és jászollal ellátott hajlékot -, s a múzeumukban száz éves bútorokkal berendezett egykori cselédszobát is.