Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Budapesten talált kincset állítanak ki a Szlovén Nemzeti Galériában

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az egyik legünnepeltebb szlovén realista festő, Ivana Kobilca (1861-1926) egyik legjobb művét "találták meg" Budapesten, és állítják ki egy éven át a ljubljanai Szlovén Nemzeti Galéria állandó tárlatának részeként - jelentette az STA szlovén hírügynökség.

A szlovén nemzeti galéria állandó gyűjteménye jelenleg átrendezés alatt áll, s amikor majd január 27-én újra megnyílik egy felújított épületszárnyban, annak része lesz a Karosszékben ülő nő című, kedden Ljubljanába megérkezett festmény is a művész két másik jeles alkotásával együtt.

Ferdinand Serbelj, a galéria kurátora szerint a budapesti Szépművészeti Múzeumtól kölcsönvett festménnyel együtt Kobilca párizsi korszakának legjavát tudják bemutatni az új kiállításon.

A szlovén hírügynökség szerint az ismeretlen nőt karosszékben ábrázoló festményt 1895-ben Budapesten állították ki Kobilca egy önarcképével együtt. A festő emlékiratai szerint az önarcképet meg akarta vásárolni Ferenc József, de azt Kobilca nem adta el neki, ehelyett vette meg a császár a Karosszékben ülő nőt, amelyet maga az alkotó az egyik legjobb munkájának tartott.

A kiállítás után a festmény Budapesten maradt, de nem tudni pontosan, hogy később mi lett a sorsa - közölte a kurátor a hírügynökséggel. A Szlovén Nemzeti Galéria két éve elkezdett előkészíteni egy retrospektív kiállítást a szlovén realisták műveiből "és a budapesti múzeum raktárában megtalálta a festményt" - olvasható az STA jelentésében.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.