Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Feltárják a majomisten városát

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Régészek megkezdték a Honduras keleti esőerdeiben egy éve talált ismeretlen kultúrájú település, az úgynevezett fehér város vagy a majomisten városa feltárását.

Az első megtalált tárgyak között van egy rituálékhoz használt serleg és egy kukoricaőrlésre használt mozsár - jelentette be kedden a hondurasi kormány.

A tudósok úgy vélik, hogy az eddig ismeretlen kultúrának nemcsak egy, hanem legalább három települése rejtőzik La Mosquitia őserdejében.

Juan Orlando Hernandez hondurasi elnök, aki maga is részt vett a feltárási munkálatok kezdetén, közölte, feszült figyelemmel kísérik, hogy hazája és a világ számára mekkora jelentőségű a lelet.

Hondurasban évszázadok óta szájról szájra jár a fehér városról, más néven a majomisten városáról szóló legenda, amely Hernán Cortés hódításainak ideéig nyúlik vissza, aki szintén hatalmas gazdagságot sejtett ott.

Az ismeretlen kultúra nyomaira - piramisokra, földsáncokra, terekre és kőszobrokra - először 2012-ben bukkantak légi felvételek segítségével. A Houstoni Egyetem kutatói repülőgépről lidar-technológiával - lézersugarakkal - pásztázták végig La Mosquitia régió térséget, és a felvételek alapján elkészítették el a felszín szerkezetének képét. A szakértők egyenes és derékszögű struktúrák után kutattak, amelyek csak emberi kéztől származhatnak.

Christopher Fishernek, az amerikai Coloradói Egyetem régészének becslése szerint a tárgyak az időszámítás utáni 1000-1400 körüli időkből származnak.

A fellelt kőtárgyakat, amelyek közül az egyik legkiemelkedőbb egy jaguárembert ábrázoló szoborfej, érintetlenül hagyták és katonák őrizték mindaddig, amíg az expedíció nem kezdte meg a feltárásokat.

A Chrisopher Fisher vezette régészcsoport a hondurasi kormány támogatásával és a National Geographic Society adománya segítségével most egy hónapig dolgozik a feltáráson.

Abban reménykedünk, hogy meg fogjuk tudni, milyen kultúráról van szó - idézte a National Geographic honlapja Virgilio Paredest, a hondurasi régészeti és történelmi intézet igazgatóját, aki Hernandez elnököt elkísérte az ásatások helyszínére.

Paredes szerint a hónap végén hozzálátnak egy stratégiai terv elkészítéséhez, a kutatások kiterjesztéséről, mivel a régészek úgy vélik, hogy la Mosquitia térsége nem egy, hanem több elveszett várost rejt.

Valentin napi wellness ajánlatok

Kényeztesse párját Valentin napi meglepetéssel valamelyik wellness szállodában.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!