Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A magyar kultúra napja Budapesten

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Könyvtári körséta, tárlatvezetések, előadások, koncert és rendhagyó irodalomóra is várja az érdeklődőket Budapesten a magyar kultúra napja alkalmából péntektől vasárnapig - számol be az MTI.

Az Országos Széchényi Könyvtár látogatói (OSZK) ingyenes körsétán tekinthetik meg az épületet, a különböző szinteket, a könyvtári gyűjteményeket és az olvasói termeket, míg a Propaganda az első világháborúban című kiállítást Katona Anikó, Rózsafalvi Zsuzsanna és Boka László kuratátorok mutatják be. A könyvtárba beiratkozók ezen a napon 50 százalék kedvezményt kapnak az éves könyvtárhasználati díjból.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában pénteken az épületében látható, Róth Miksa által készített címeres üvegablakok történetét feldolgozó új kiadványt mutatják be, valamint a levéltári digitalizálás legújabb eredményeiről és tapasztalatairól hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

A Várkert Bazárban a Koszta József-kiállítást Szinyei Merse Anna művészettörténésszel, a tárlat kurátorával tekinthetik meg a látogatók. A múzeumpedagógiai foglalkozások résztvevői Koszta József festészetét vizsgálva megismerhetik többek között a komplementer színek hatását, a fények és árnyékok játékának kifejező erejét. A tárlatvezetésre és múzeumpedagógiai foglalkozásokra előzetes regisztráció szükséges.

Kölcsey titka - a Himnusz kultusza címmel Kulin Ferenc irodalomtörténész tart előadást a Magyarság Házában. A 60 perces rendhagyó irodalomórán a részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezés szükséges. Ezen a napon a Mi, magyarok kiállítás is díjmentesen látogatható.

Mi lárma ez megént? címmel ad Petőfi Sándor verseiből koncertet a Bob és Bobék Orchestra pénteken és szombaton a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). A vetítéssel is kísért zenés-verses előadáson a Bob és Bobék Orchestra tagjai - Horváth Kristóf, Dévényi Zoltán, Eged Márton és Szarvas Dávid - mellett közreműködik Ál Tamás és Miklós Melánia.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) volt és jelenlegi hallgatói adják elő a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) zeneszerző szakos és az LFZE-SZFE alkalmazott zeneszerző szakos hallgatóinak megzenésített verseit a Nyertes dalok - győztes előadók című ingyenes koncerten pénteken az Ódry Színpadon.

A Néprajzi Múzeumban Torday Emil Afrika-kutatóról tart előadást pénteken Földessy Edina muzeológus, szombaton a padlástér raktárait Perger Katalin restaurátor mutatja be. A program előzetes bejelentkezéshez kötött.

A Tabán Artmoziban a magyar kultúra napja alkalmából csütörtökön Fonyó Gergely személyes hangvételű, lírai portréfilmje látható Cseh Tamásról. A belépés díjtalan, ingyenes jegy a Tabán mozi pénztárában igényelhető.

Kölcsey és kora címmel ünnepi gálaműsorra invitálja a közönséget a Bánffy György Kulturális Szalon és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület vasárnap a Duna Palotába. Az esten közreműködik a Duna Művészegyüttes, a Józsefvárosi Cigányzenekar, Kassai István Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Kolti Helga színművész és Rubold Ödön színművész.

A Klebelsberg Kultúrkúria Kocsis István A Tér című monodrámájával indítja új színházi sorozatát pénteken. A darab Bolyai János életét mutatja be Sebestyén Aba marosvásárhelyi színész tolmácsolásában, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió vendégjátékában, Török Viola rendezésében.

Az egyházi liturgia régi és mai tárgyait vonultatja fel a pénteken nyíló Úrihímzés - habán kerámia - ónedény című kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

A kortárs magyar irodalom népszerűsítésért indít programsorozatot a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) a magyar kultúra napján. A pénteki első est vendége Vámos Miklós és Bornai Tibor lesz az intézmény zenei gyűjteményének épületében.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.