Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Visszakapta istenének fejét Kambodzsa

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy hindu istennő 7. századi szobrának a fejét kapta vissza Kambodzsa több mint 130 év után Franciaországtól.

A Sivát és Visnut egy testben egyesítő Harihara kőszobrának fejét 1882-ben vagy 1883-ban vitték el francia kutatók a Takeo tartománybeli Phnom Da-templomból, majd a franciaországi Guimet Múzeumban állították ki.

A kambodzsai Nemzeti Múzeumban rendezett csütörtöki újraegyesítő ceremónián a két ország csaknem 200 kormánytisztviselője, nagykövete és a Guimet Múzeum képviselői vettek részt.

"Százharminc évvel a szétválasztásuk után örömmel egyesítjük újra Harihara fejét és torzóját" - mondta Sok An kambodzsai miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy a khmer kultúra szerint az újraegyesítés a jószerencse szimbóluma. Sok An más országokat is a birtokukban lévő kambodzsai műkincsek visszaadására szólított fel.

Tavaly októberben Kambodzsa két Angkor-kori kőszobrot kapott vissza, amelyeket az ország véres polgárháborúja idején loptak el és vittek Európába, ahol az elmúlt három évtizedet töltötték. A 9. századi Siva-fejet és egy férfi istenségnek a késő 12. vagy a korai 13. századból származó szobrának fejét Morten Bosterud norvég gyűjtő adta vissza az országnak.

Egy nyugati műgyűjteményből került vissza Kambodzsába 2014 júniusában egy a hindu mitológia ihlette háromezer éves szobor is, amelyet annak idején ugyancsak egy templomból loptak el.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!