Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Felújítják az isztambuli Nagy Bazárt

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Március végén megkezdődnek Isztambul egyik legfőbb történelmi jelképének, az 1461-ben alapított Nagy Bazárnak a nagyszabású felújítási munkálatai - jelentette be Mustafa Demir, a város Fatih kerületének polgármestere a TVNET török hírtelevízióban.

A polgármester kifejtette: első lépésként a műemlékegyüttes alatt található csatornahálózatot hozzák rendbe, később a belső teret módosítják, több falat megerősítenek, eltávolítanak és oszlopokat cserélnek le, végül pedig a tetőszerkezetet javítják ki. A munkálatok napi huszonnégy órában tíz évig tartanak majd.

Demir elmondta, hogy a látogatók száma éves szinten meghaladja a 91 milliót, így a Nagy Bazárt többen keresik fel, mint bármely más műemléket a világon. A beruházás összköltsége legalább 68 millió euró (mintegy 21 milliárd forint) lesz.

A restaurálást megelőző hatéves tervezési folyamat zárásaként idén januárban a bazár történetében először igazgatótanácsot állítottak fel az átalakítást felügyeletére.

Az épülettömb közel 111 ezer négyzetméteren fekszik, ebből 45 ezer négyzetméter fedett. A bazár területére 11 kapun keresztül lehet belépni, 65 utcában 3600 üzlet kínálja portékáit - olvasható a hivatalos oldalon.

A polgármester azt is megemlítette, hogy a Nagy Bazárhoz tartozó egykori karavánszerájok (törökül: hanok) egy részét hotelekké alakítják át.

Aktivisták az ötletet már a tervezés időszakában kritizálták.

Az isztambuli látványosság a 2012-es James Bond-film, a Skyfall egyik jelenetéből is ismert, amelyben az ügynököt alakító Daniel Craig motorjával végigszáguld az épületegyüttes tetején.

A Nagy Bazár, amelyet a világ első bevásárlóközpontjaként tartanak számon, a felújítási munkálatok alatt is nyitva tart.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!