Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Elrendelték Pablo Neruda maradványainak újratemetését

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elrendelte Pablo Neruda újratemetését egy chilei bíróság. A Nobel-díjas költő földi maradványait még 2013-ban exhumálták annak a gyanúnak az igazolására vagy megdöntésére, miszerint annak idején megmérgezték.

A szerdán közzétett határozat szerint nem szabad a feltétlenül szükségesnél tovább halogatni a költő maradványainak újbóli eltemetését, márpedig az ügyben elrendelt összes orvosszakértői vizsgálatot elvégezték.

Egyetlen vizsgálat eredményére kell még várni, ezért a bíróság elrendelte, hogy őrizzenek meg mintákat az 1973-ban, röviddel az Augusto Pinochet vezette katonai államcsínyt követően elhunyt költő csontjaiból. E vizsgálat hivatott annak kiderítésére, nem adtak-e be Nerudának valamilyen halálos baktériumot vagy vírust.

A katonai junta hivatalos verziója szerint a baloldali költő prosztatarákban halt meg 1973. szeptember 23-án. Sofőrje szerint azonban egy injekcióba halt bele, amelyet az előtt adtak be neki, hogy elutazott volna mexikói száműzetésébe, ahonnét az ellenállást akarta irányítani.

A chilei kormány tavaly novemberben közleményben ismerte el: lehet, hogy Pablo Neruda nem prosztatarákban halt meg, hanem Augusto Pinochet tábornok puccsa után gyilkosság áldozata lett.

A chilei belügyminisztérium a Neruda halálának gyanús körülményeit firtató sajtójelentések nyomán szólalt meg az ügyben. "Egyértelműen lehetséges és nagyon valószínű, hogy külső szereplő" a felelős Neruda haláláért - fogalmazott a tárca.

A belügyminisztérium ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy még folyik a szakértői vizsgálat Neruda esetleges megmérgezésének ügyében, és az egyelőre nem hozott eredményt. A szakértők tavaly májusban közzétett előzetes jelentése arról számolt be, hogy nem találtak perdöntő bizonyítékot az idegenkezűségre.

A 1904-ben született Neruda Latin-Amerika egyik legjelentősebb költője volt. Szerelmes versei és a Canto General című kötete révén ismerte meg a világ. 1971-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. A baloldali költő műveit Pinochet katonai diktatúrájának ideje alatt, 1973 és 1990 között betiltották Chilében.

A szerdai bírósági döntés nyomán április 26-án helyezik végső nyugalomra a költő földi maradványait a közép-chilei Isla Negrában, utolsó lakhelyén, ahol halála után eltemették.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!