Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Baán: az év második felére látható lesz a Városliget megújításának minden eleme

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az év második felére a Városliget megújításának minden eleme látható lesz tervszinten - mondta Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában annak kapcsán, hogy a Néprajzi Múzeum tervezési pályázata második szakaszába lépett.

A Néprajzi Múzeum pályázatához hasonlóan a parkmegújtásra kiírt pályázatot is elbírálják az év közepére, májusra-júniusra, és ezzel a projekt minden eleme láthatóvá válik a tervek szintjén - mutatott rá Baán László.

A Városliget Zrt. a múlt év decemberében írt ki tervpályázatot a Néprajzi Múzeum új épületére, és most zárult le az eljárásban részt vevő pályázók körét véglegesítő előminősítési szakasz. A 15 magyar és külföldi építésziroda között vannak olyan világhírű műhelyek és építészek, mint a római MAXXI-t és a Glasgow-i Közlekedési Múzeumot tervező, Pritzker-díjas Zaha Hadid, az athéni Akropolisz Múzeumot jegyző Bernard Tschumi Architects, a kaliforniai Google-komplexum futurisztikus bővítését tervező BIG - Bjarke Ingels Group építésziroda, a Dominique Perrault Architecture, a Coop Himmelb(l)au és a szintén Pritzker-díjas Rem Koolhaas, akinek OMA nevű irodája jegyzi többek közt a szentpétervári Ermitázs új épületét.

Baán László hangsúlyozta, hogy az építészeknek 20 ezer négyzetméternyi "tartalmat" kell a környezetbe illő, a szükséges funkciókat ellátó módon megtervezniük, úgy, hogy a múzeum épületként is vonzó, különleges legyen, méltó ahhoz a két épülethez, amelyek tervpályázatának már megvannak a győztesei: a világhírű japán építészirodák által tervezett Magyar Zene Házához és az új Nemzeti Galériához.

A miniszteri biztos hozzátette: a Néprajzi Múzeum új épületbe költözése lehetővé teszi, hogy a közönség elől eddig elzárt, raktárban pihenő műtárgyak jelentős részét állandó kiállításon és korszerű módon mutathassa be az intézmény. Baán László a különlegességek között említette, hogy ezer négyzetméteres gyermek néprajzi múzeumot is létrehoznak.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!