Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Két magyar résztvevővel elkezdődött a Berlinale

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Oscar-díjas Coen-testvérek Ave, Cézár című alkotásának nemzetközi premierjével elkezdődött csütörtök este a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja.

A német főváros központjában, a Potsdamer Platz mellett álló Berlinale-palotában (Berlinale Palast) megtartott gálán az ötvenes évek Hollywoodjáról készült szatíra több világhírű szereplője is részt vett, köztük Tilda Swinton, Josh Brolin és George Clooney, aki feleségével, Amal Clooney-val érkezett a megnyitóra.

Michael Müller berlini kormányzó polgármester és Monika Grütters szövetségi kulturális államminiszter köszöntője után Dieter Kosslick fesztiváligazgató a nemzetközi zsűri elnökét, Meryl Streep amerikai színésznőt szólította a színpadra, aki hosszú karrierje során először vállalt zsűrizést. A háromszoros Oscar-díjas művész rendkívüli megtiszteltetésnek nevezte a feladatot. "Zsűrielnökként két szavazatom van, úgyhogy legyetek rendesek velem" - tette hozzá.

A tíznapos fesztiválon 436 filmet mutatnak be. A relatív többség - mintegy 150 alkotás - német, vagy német közreműködéssel készült. Ugyanakkor a nagyjátékfilmes mezőnybe csak egy hazai filmet válogattak be, Zohra Nerrached fiatal német rendező diplomamunkáját, a 24 Wochen (24 hét) című drámát, amely arról szól, hogy miként birkózik meg egy házaspár azzal a hírrel, hogy születendő gyermekük Down-kóros.

A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért az idén a 24 héttel együtt 18 alkotás versenyez. További ötöt versenyen kívül mutatnak be a nagyjátékfilmes szekcióban, köztük a fesztivál nyitófilmjét. A 23 munka közül 19-nek a Berlinalén lesz a világpremierje. A szekcióba 21 országból válogattak be filmeket.

A fesztiválra két magyar alkotást hívtak meg, Bucsi Réka LOVE című animációs filmje a rövidfilmes versenyprogramban debütál, Fliegauf Bence Liliom ösvény című játékfilmjének világpremierjét pedig a Forum nevű szekcióban tartják, amelyben formabontó, kísérleti alkotásokat mutatnak be.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!