Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Szlovákia történelmét bemutató kiállítás nyílt Pozsonyban

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nagymorva Birodalom összeomlásáig mutatja be a jelenkori Szlovákia történelmét egy nagyszabású állandó tárlat első része, amely a héten nyílt meg a pozsonyi várban.

A látogatók 1500 kiállítási tárgyon keresztül ismerhetik meg a közép-európai ország területén a történelem előtti idők és a 833-tól a 10. század elejéig tartó Nagymorva Birodalom időszaka között végbement változásokat.

A tárlat fénypontjai közé tartozik egy Zohorból való aranykarkötő. A csaknem 305 grammos ékszer hajdanán egy germán herceg tulajdona volt és fajtája egyik legértékesebbjeként tartják számon Európában.

A tárgyak között szerepel egy nyitrabajnai dísztábla, amelyet a kereszténység első nyomaként tartanak számon Szlovákiában; továbbá a korai és késő bronzkorból való kelta érmék, kerámiák, fegyverek és ékszerek.

A szlovák Nemzeti Múzeum szerint írott emlékek hiányában csupán régészeti és antropológiai leletek árulkodnak a mai Szlovákia területének legkorábbi lakóiról. "Ezek azt bizonyítják, hogy az első lakók félmillió évvel ezelőtt telepedtek le a területen" - közölte az intézmény.

Az év folyamán újabb részekkel egészítik ki a tárlatot, a közép- és a modern korra, valamint a 20. század óta végbement változásokra fókuszálva.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.