Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Változik a szavazási rendszer az Eurovíziós Dalfesztiválon

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Változik a szavazási rendszer az idei Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében Stockholmban. A módosítás lényege, hogy a nemzeti zsűrik és a tévénézők pontszámait egy-egy előadóra nem összesítik, hanem külön-külön fogják számolni és ismertetni.

Május 14-én a stockholmi döntő 26 dalának elhangzása, illetve a nézői szavazatok lezárása után először a résztvevő 43 ország nemzeti zsűrijének pontszámát ismertetik a bejelentkező helyi szóvivők. Ezt követően a telefonon, SMS-ben, illetve a verseny hivatalos applikációján érkezett voksok által kialakult sorrendet ismerteti a műsorvezető a stockholmi Ericsson Globe-ban, hátulról előre, a legkevesebb pontszámot kapott országtól a legmagasabbig haladva. A végső sorrend a két pontszám összesítése után alakul ki - tették közzé csütörtökön Stockholmban a verseny vezetői az Eurovíziós Dalfesztivál honlapján.

Az elmúlt években a szavazási rendszer úgy működött, hogy a verseny sorrendjét a nemzeti zsűrik voksai és a telefonos szavazatok kombinációja adta ki. Marad az elődöntők eddigi rendszere is, vagyis ott a műsor végén ismertetik a helyszínen, a stockholmi arénában a tíz-tíz továbbjutót, a pontszámok csak később válnak nyilvánossá.

"Ez a változtatás nagy lépés előre, egyrészt egy jobb televíziós show, másrészt egy még izgalmasabb verseny irányában. Az új voksolási forma garantálja, hogy a nézők által legnépszerűbbnek tartott dal 12 pontot kap, függetlenül attól, hogy a zsűrik miként pontoznak. A friss rendszer szimbolikusan ugyanott, Stockholmban indul, ahol 1975-ben a 12 pontos számolást bevezették" - mondta Jon Ola Sand, az Eurovíziós Dalfesztivál főellenőre, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) vezetője.

A szavazatok számítása változatlan marad, vagyis a nézők és a zsűrik is a legjobbnak ítélt tíz előadót, országot értékelik, 12, 10, illetve 1-től 8-ig terjedő pontszámmal.

Christer Björkman, a verseny producere szerint a dalfesztivál Referencia Csoportja egyhangú döntést hozott. Martin Österdahl, az idei rendezvény vezető producere szerint a változtatással sokkal izgalmasabb lesz a döntő. Hozzátette: az elmúlt években előfordult, hogy húsz perccel a szavazatok ismertetése előtt eldőlt, ki nyeri az Eurovíziót, most erre kicsi az esély.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.