Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Szorul a hurok Banksy körül!

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A londoni Queen Mary Egyetem tudósai a kriminalisztikában a sorozatgyilkosok személyazonosságának megállapítására használt földrajzi profilírozás segítségével próbálták azonosítani az álnéven alkotó és kilétét titkoló brit képzőművész, Banksy személyét.

A Steven Le Comber matematikai biológus vezette tudóscsoport 140 olyan földrajzi helyet vizsgált meg Londonban és a nyugat-angliai Bristolban, ahol Banksy grafittijeire rátaláltak. "Ezen műalkotások helyei egyetlen prominens személyhez, egy bizonyos Robin Gunninghamhez kapcsolhatók" - írták a szakemberek a Journal of Spatial Science című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A brit média már 2008 óta gyanakodott arra, hogy Robin Gunningham lehet Banksy.

Következtetésünk "nem perdöntő, de segít alátámasztani azt az elméletet, hogy Gunningham lehet Baksy" - írták a tanulmányban.

A képzőművész szatirikus falrajzai, festményei - patkányokról, csókolózó rendőrökről, a mosolyt megjelenítő hangulatjelfejű rohamrendőrökről - először Bristolban jelentek meg, majd Londonban is felbukkantak és később világszerte találkozni lehetett velük mindenhol, ahol Banksy megfordult.

A kutatók szerint Banksy "művésznyoma" a földrajzi profilírozás rugalmasságát bizonyítja. A technikát már nemcsak a kriminológiában használják, hanem például annak meghatározására is, hogy hol ütheti fel fejét járvány - írta Steven Le Comber az egyetem honlapján közzétett közleményben.

Le Comber elmondta, a Banksy utáni nyomozás felfedte azt is, hogy az ilyen profilírozást fel lehet használni terroristák felkutatására is még az előtt, hogy azok támadást követnének el.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Csapatépítés, esküvő, konferencia?

A Travelo rendezvény melléklete jobbnál jobb tippekkel könnyíti meg rendezvényei szervezését!