Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Megnyitják a Dégenfeld Kastélymúzeumot

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az eredeti, áprilisi tervtől eltérően március 15-én már megnyitják a baktalórántházi Dégenfeld Kastélymúzeumot - közölte Bodnár István igazgató vasárnap az MTI-vel.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település Dégenfeld Művelődési Központjának, Könyvtárának és Kastélymúzeumának vezetője elmondta, hogy a helytörténeti, néprajzi és természettudományi közgyűjteményi intézmény keddi megnyitóját a szabadságharc hőseire emlékező városi ünnepség után, 16.30 órakor tartják.

A kastélymúzeum a jövőben keddtől szombatig lesz nyitva, míg vasárnaponként előzetesen bejelentkezett csoportok látogathatják.

A keddi nyitónapon Pataki Piroska feliratos falvédőiből nyílik kiállítás a kastélymúzeumban és Bérczes Mihály zongoraestjét tartják az intézmény rendezvénytermében.

Az első látogatók pedig 17.15 órától tekinthetik meg a tíz kiállítóteremben bemutatott tárgyi emlékeket, régészeti leleteket.

Az 1840 és 1850 között késő klasszicista stílusban épült Dégenfeld-kastélyt a múlt évben újíttatta fel a baktalórántházi önkormányzat, 558,6 millió forint összegű európai uniós és nemzeti pályázati támogatásból.

A híres Baktai-erdő szélén álló kastélyban berendezett múzeumban a látogatók interaktív informatikai eszközökön keresztül is megismerhetik a Nyíregyházához közeli település és környékének múltját, a bronzkortól, a honfoglalástól kezdve a Hunyadiak korán, valamint a Rákóczi- és az 1848-1849-es szabadságharcon át a 20. század végéig.

Az 1848-1849-es szabadságharc történetét a kastély névadójáról elnevezett teremben mutatják be. A harcokban részt vett szabolcsi 48. honvédzászlóalj egykori lobogóját maga Dégenfeld Imréné hímezte. A zászló soha nem került ellenség kezére, még a komáromi fegyverletételkor sem. A nyírségi honvédek Komáromnál levették a rúdjáról, összehajtogatták és vezetőjük, Rakovszky Sámuel ezredes vitte vissza az akkori Baktára - a mai Baktalórántháza Bakta és Lórántháza egyesülésével jött létre - és a kastélyban rejtették el.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.