Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Szocsi rendezheti a téli olimpiát

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az oroszországi Szocsi adhat otthont a 22. téli olimpiának 2014-ben - döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

A Kaukázus lábainál fekvő orosz város az ausztriai Salzburg és a dél-koreai Pjongcsang előtt nyert a szavazáson.

A voksolás során először Salzburg esett ki, majd a "döntőben" Pjongcsang mindössze négy vokssal, 47-51-es szavazati aránnyal maradt alul a Fekete-tenger partján, a Kaukázus lábainál fekvő orosz várossal szemben.

Az eredmény kihirdetését követően Szocsi és a NOB képviselői aláírták a 2014-es téli olimpia megrendezéséről szóló szerződést, amely rögzíti a feleknek a játékok megszervezésével kapcsolatos jogait és kötelezettségeit.

A 2014-es téli olimpia rendezési jogának elnyerése nagy jelentőséggel bír a Szovjetunió széthullását kísérő hanyatlásból most erőteljes gazdasági növekedéssel kilábaló Oroszország számára.

Alekszandr Zsukov orosz miniszterelnök-helyettes Guatemalavárosban úgy nyilatkozott, hogy a rendezési jog odaítélése az "új Oroszország" nemzetközi elismerését jelenti.

Az osztrák és a dél-koreai delegáció tagjai, illetve Salzburg és Pjongcsang lakosai döbbenten, keserűen és csalódottan vették tudomásul a szavazás eredményét.

Salzburg négy évvel ezelőtt szintén az első körben esett ki a 2010-es téli olimpia helyszínének kiválasztását célzó szavazáson.

Pjongcsang négy éve szintén pályázott, és bár az első körből továbbjutott, végül alulmaradt a kanadai Vancouverrel szemben.