Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A NOB is védekezik a zikaláz ellen

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke kijelentette, hogy a szervezet mindent megtesz a nyári ötkarikás játékok résztvevőinek egészségéért a zikaláz sújtotta Brazíliában.

A német sportvezető elmondta, hogy a NOB még ezen a héten nyilvánosságra hozza a betegséggel és a védekezéssel kapcsolatos iránymutatásait a sportolók és a látogatók számára, illetve eljuttatja azt a nemzeti olimpiai bizottságokhoz. Számos országban már a közelmúltban figyelmeztették a sportolókat a vírus veszélyeire.

"Mindent megteszünk a sportolók és a látogatók egészségéért. Szoros kapcsolatban állunk az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), valamint a szervezőbizottsággal és a brazil hatóságokkal" - mondta Athénban tett látogatásán Thomas Bach.

A riói szervezők szerint, mivel az olimpia augusztusi időpontja a helyi télre esik, a szárazabb és hűvösebb éghajlat jelentősen csökkenti majd a szúnyogok jelenlétét. Az olimpia és a paralimpia helyszínein naponta lesznek ellenőrzések, hogy megelőzzék a tócsák kialakulását, ezzel minimálisra csökkentsék a rovarok elszaporodásának kockázatát. Hozzátették: a zikaláz kiemelt téma lesz a NOB következő ülésén, amelyre hétfőn és kedden kerül sor Lausanne-ban.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter felhívta a figyelmet, hogy a sportolók különösen érzékenyek a fertőzőbetegségekre, mert a kemény edzésmunka gyengíti az immunrendszert. "Minden lehetséges óvintézkedést megteszünk" - mondta.

Ausztráliában azt tanácsolják a versenyzőknek, hogy viseljenek hosszú ujjú ruhát, kerüljék a pocsolyákat, az állóvízeket, a sűrű növényzetet, és ne hagyják nyitva az ajtókat, ablakokat, inkább használják a légkondicionálót.

A Brit Olimpiai Bizottság szóvivője elmondta, hogy az orvosi csapatuk már felvette a kapcsolatot a trópusi betegségekkel foglalkozó londoni intézettel, annak érdekében, hogy a csapat tagjai a lehető legteljesebb egészségügyi felvilágosításban részesüljenek az utazás előtt.

A WHO hétfői közleménye szerint Kanada és Chile kivételével az egész amerikai kontinensen végigsöpörhet a moszkitók által terjesztett Zika-vírus. A brazil egészségügyi minisztérium novemberben megerősítette, hogy ez a vírus áll a magzatoknál egyre szaporodó mikrokefáliás, kóros kisfejűséggel járó elváltozások hátterében.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!