Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Aján Tamás: Elrettentő erejű döntés született

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helybenhagyta a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) korábbi döntését, amellyel a bolgár súlyemelőket eltiltotta a riói olimpián való részvételtől. Az IWF magyar elnöke az InfoRádiónak hangsúlyozta, hogy a mostani döntés megerősítette a szervezet doppingellenes stratégiáját, és akár más nemzetközi szövetségek is követhetik a példájukat.

A főtitkári működésem azzal kezdődött, hogy az 1976-os montreali olimpián volt két bolgár pozitív eset. Sajnos azóta is sorozatban produkálják ezeket, már 60 ilyen volt, nagy részük az olimpiákon - idézte fel Aján Tamás, aki 2000 óta elnökként irányítja az IWF-et. 

"A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség rengeteg vizsgálatot végez, a sportág nagyságához és a világversenyeken indulók létszámához viszonyítva nincs még egy sportág, amelyben ennyi doppingellenőrzést végeznének" - mondta a szövetség elnöke.

Aján Tamás hozzátette: természetes, hogy a vétkes versenyzőket felfüggesztik, de most szükségesnek találta a nemzetközi szövetség, hogy az illetékes nemzeti szövetségekre is kiterjessze a szankciót, ugyanis könnyedén el lehet tiltani egy-két versenyzőt, de a szövetségek vezetése, edzők, orvosok, gyúrók elbújtak a vétkes versenyzők büntetése mögött.

A nemzetközi szövetség ezért bevezette azt, hogy a nemzeti szövetségeket is pénzbüntetéssel sújtja. Előfordult, hogy parlamenti vitává alakult egy ilyen komoly pénzbüntetés kifizetésének kérdése. Az elmúlt években szigorította doppinggelenes szabályzatát a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség, úgy döntött, ha háromnál több pozitív esetet produkál egy nemzeti szövetség, a megszerzett kvótáknál kevesebb versenyzőt indíthat, ha pedig kilenc vagy annál is több ilyen eredmény van, teljesen el is tiltható az olimpiai részvételtől - jelezte a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke.

Aján Tamás hozzátette: ez történt most a bolgárokkal, az utóbbi másfél évben tizenegy pozitív esetet produkáltak, ezért a nemzetközi szövetség úgy határozott, hogy bolgár súlyemelőt nem enged részt venni az olimpián. A bolgár szövetség ezt nem akarta elfogadni és a lausanne-i székhelyű sportbírósághoz fordult. A Nemzetközi Sportdöntőbíróság a pénteki ülésén jóváhagyta a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség döntését, tehát a bolgárok nem lehet ott a riói olimpián.

"Ez az első eset, amely nemcsak a súlyemelésben, hanem az egész nemzetközi sportvilágban ritkaság, hogy egy nemzet versenyzői nem vehetnek részt az olimpián. Nagyon sajnálom, Bulgária sokat tett a súlyemelésért, számítok még rájuk, de egyszer és mindenkorra meg kell szüntetni a sorozatos pozitív eseteket. El kell marasztalni a szövetség vezetését is, hiszen elfogadhatatlan, hogy mindig a versenyzők a hibásak. Van egy olyan kör, amely nagyon komolyan befolyásolja a versenyzők felkészítését, ezt fel kell számolni egyszer és mindenkorra" - hangsúlyozta a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség főtitkára.

A pénzbüntetésről Aján Tamás azt mondta, mivel a pozitív esetek száma olyan nagy, hogy a maximális fizetési kötelezettséget, 500 ezer dollárt kell átutalniuk a bolgároknak. 

"A helyi szövetség egyszer már elment a sportbíróságra, megpróbálta megvédeni a tizenegy pozitív esetet, ezt azonban a CAS nem fogadta el. Most a sportdöntőbíróság felvetett egy eljárásbeli problémát; az első bírósági tárgyalás után én, a nemzetközi szövetség elnöke automatikusan kiküldtem a meghagyást az 500 ezer dolláros büntetésről. Úgy ítélték meg, erre nem volt jogom, mert nem volt elnökségi döntés. Ennek előzménye az, hogy két évvel ezelőtt a nemzetközi szövetség elnöksége pontosan kidolgozott számarányok alapján meghatározta, hogy hány pozitív eset után mennyit kell fizetni. Tizenegy versenyző után ez 500 ezer dollár, ez alapján küldtem el a levelet, hiszen erre külön most nem döntött a nemzetközi szövetség elnöksége. A sportdöntőbíróság azonban kért erre egy külön elnökségi döntést, ha ezt a testületünk megítéli, a bolgároknak meg kell fizetniük a félmillió dolláros bírságot is" - tette hozzá.

Nem a legmodernebb szerekkel buktak meg a versenyzők, most is, mint évtizedek óta mindig anabolikus szteroidokat használtak a sportolók.

"Remélem, a sportvilág, a Nemzetközi Olimpiai Szövetség értékeli azt, hogy a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség komoly lépést tett, más szövetségeknek is példát mutatva a zéró tolerancia elvének alkalmazásának irányába. A sportdöntőbíróság is precedens értékű döntést hozott, mert először született ilyen, példaértékű, talán a sportolóknak és a szervezeteknek is elrettentő erejű döntés. Az ugyanis lehetetlen, hogy egy élsportoló egyedül doppingoljon, csapat készíti fel, biztos, hogy többen vannak mögötte, akik segítik a tiltott szerekhez való hozzáférést. A sportdöntőbíróság jóváhagyó döntése példaértékű más sportágak esetében is, lehet, hogy más nemzetközi szövetség is élni fog ezzel a lépéssel" - jegyezte meg az InfoRádó Ötkarika című műsorában. 

Hanganyag: Farkas Dávid

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.