Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Ki szavaz Afrikában az olasz sportvezetőre?

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gianni Infantino bízik abban, hogy az afrikai tagszövetségek több mint fele őt támogatja majd a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) pénteki elnökválasztásán.

"Úgy érzem, hogy hatni fogok Afrikára. Bízom benne, hogy az afrikai szavazatok több mint felét én fogom kapni" - nyilatkozta az európai szövetség (UEFA) főtitkára azt követően, hogy hétfőn rövid látogatást tett a Dél-afrikai Köztársaságban található Robben-szigeten vetélytársa, Tokyo Sexwale meghívására. A néhai Nelson Mandelával egykor baráti kapcsolatot ápoló dél-afrikai üzletember 13 évet töltött itt börtönben politikai fogolyként az apartheid idején.

"Az afrikai szövetség nem támogat engem, de magabiztos vagyok, mert sok személyes találkozóm volt a vezetőkkel, s ezáltal növeltem az önbizalmukat" - vélekedett Infantino.

Az 54 tagszervezetet számláló afrikai szövetség (CAF) alelnöke, a Seychelles-szigeteki Suketu Patel február elején jelentette be, hogy a szervezet a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejket támogatja, ám később a libériai szövetséget vezető Musa Bility bejelentette, legalább 26 afrikai ország dacol a kontinentális konföderációval, és biztosan nem az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnökére adja majd a voksát.

"Sok országba ellátogattam, és sok időt töltöttem a különféle szövetségekkel, többet, mint bármelyik másik elnökjelölt. Minden választás megjósolhatatlan, de ha valaki sokat van az emberek között, érezni fogja, ki mond igazat akkor, amikor a támogatásáról biztosítja" - fejtette ki Infantino, s hozzátette, konkrét ajánlata van Afrika számára.

Infantino, Sexwale és Salman sejk mellett Ali bin al-Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja, valamint a francia Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese pályázik a nemzetközi szövetség elnöki posztjára.

Korábban húsz európai szervezet - köztük a magyar - vezetői nyilvánították ki, hogy Infantinóra szavaznak majd a pénteki választáson. A közelmúltban már felsorakozott a 45 éves svájci sportvezető mögött tíz dél-amerikai szövetség, valamint hét közép-amerikai ország is, ezzel ő számít a legesélyesebb jelöltnek.

Az eddigi elnököt, a svájci Joseph Blattert - az UEFA-elnök Michel Platinihez hasonlóan - a FIFA független etikai bizottsága korrupció és egyéb bűncselekmények miatt elsőfokon nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

Őszi belföldi csomagajánlatok

Mindjárt itt az őszi szünet, foglaljon már most akciós ajánlatainkból.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!