Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Kéthónapos csúszással adják át a Tüskecsarnok melletti uszodát

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár a tavaly ősszel tervezetthez képest kéthónapos csúszással, de március 6-án átadják a Tüskecsarnok melletti uszodát - jelezte az InfoRádióban Kiss László. A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya azt mondta, az új létesítményben a fantasztikus rajtkövektől kezdve a legjobb hullámgyilkos köteleken át a tornateremig minden a versenyzők felkészülését szolgálja.

"Az influenza-járványtól menekülve - ilyenkor van a legtöbb külföldi edzőtábor az úszósportban. Most jöttek haza a magaslati edzőtáborból Arizónából Bernek Péterék. Gyurta Daniék pedig most Floridában vannak, Fort Lauderdale-ben, és van egy nagyobb létszámú edzőtábor Thaiföldön. Nagyon ritka az olyan hely, ahol tudnak nyolc pályát biztosítani, így két-hárompályás edzőtáborokba kell utazniuk. Ugyanakkor az amerikai - elsősorban a floridai - edzőtáborok azért jók, mert hasonló időjárással rendelkezik most, mint amilyen Rióban lesz augusztusban" - jelentette ki a szakvezető.

Minden olimpiai kerettag, sőt, az utánpótlás legjobbjai is a Magyar Úszó Szövetség támogatását élvezi, és teljes mértékben a szövetség támogatja ezeket az utakat - tette hozzá.

"Abból, hogy a sportolók kimaradnak az influenzaszezonból, rengeteg előny származik. Az uszoda ebben az időszakban szinte nem maradhat influenzamentes. Nagy dolog, hogy a jó levegőn, napfénnyel, D-vitaminnal feltöltődve jönnek haza a versenyzők az edzőtáborból. Ilyenkor lényegesen jobban bírják a terhelést, másrészt az uszodában való faltól falig úszás után felüdülésnek számít az új környezet. Így ez pszichésen és fizikálisan is nagyon jó lehetőség arra, hogy a felkészülésük töretlen legyen." - fogalmazott a kapitány.

Kiss László arról is beszélt, hogy Cseh László ugyan nem egy nagy edzőtáborozó, de ő is megy majd Floridába. Az ötszörös olimpiai érmes az elmúlt hetekben Egerben és Törökbálinton készült.

A szakvezető az InfoRádióban a budapesti lehetőségekről is beszélt.

"Március 6-án átadják a Tüskecsarnok melletti új uszodát, amely fantasztikus lehetőséget biztosít egyrészt az új rajtkövek miatt - amelyek ugyanolyanok, mint amilyenek a nagy versenyeken vannak. Másrészt pedig az olyan kondicionális felszerelések miatt, mint a vákuumos 12 millió forintos gép, és hamarosan meglesz a sokat emlegetett stroke analysis system nevű monitor is, amely a vízbe helyezve elemzi az úszó mozgását, így a versenyző is látja, hogy melyek a hibái. De a rekreáció is nagyon magas fokú: a tornateremtől kezdve a szaunáig és a jakuzziig minden van. Ha minden jól alakul, akkor 6-án már versenyt is tudunk ott rendezni a jövő bajnokainak" - jelezte.

Eredetileg 2015 őszén adták volna át az uszodát, majd egyre csúszott a munkálatok befejezése. 

"Sajnos az építkezés késett, így januárban még nem tudták használni a Tüskeuszodát. Nemrég voltam bejáráson, és azt láttam, hogy nagyon szép és nagyon korszerű otthont adhat ez az úszóknak. Nemcsak a fantasztikus rajtkövek miatt, hanem a legjobb hullámgyilkos köteleken át a tornateremig minden a versenyzők felkészülését szolgálja" - fűzte hozzá.

"A Dagályt is ideértve az úszósport olyan otthonokat kap, amilyenek eddig soha nem voltak. Nagyon bízom abban, hogy megoldódik az a probléma is, amelyet a Komjádi uszoda nyári újabb bezárása okozhat, és lehetőséget tudunk teremteni mindenkinek arra, hogy világszínvonalon készüljenek fel" - jelenetette ki Kiss László, aki elárulta, hogy a tervek szerint a Komjádi uszodát a riói olimpia ideje alatt kezdik bezárni.

"A gond az, hogy a tervek szerint legalább egy fél évig zárva lesz, de nagyon bízom abban, hogy részlegesen zárják be. Ajánlatot tettünk arra, hogy ne zárják be mind a két nagy medencét egyszerre, mert az komoly problémát jelenthet nemcsak a válogatottaknak, hanem a fiataloknak is" - fogalmazott.

A riói olimpiáig két kulcsfontosságú és kötelezőnek számító verseny van hátra a magyar válogatott tagjainak. Az egyik a győri országos bajnokság, a másik pedig májusban a londoni Európa-bajnokság.

"Ezek az utolsó lehetőségek a kvalifikációra. A magyar bajnokságon ezt azzal tetéztük, hogy a négynapos bajnokságon április 12-én kizárólagosan váltónapot rendezünk. Bízom benne, hogy a váltóban minél több csapat tud indulni, és a magyarok is kiharcolják ezt a lehetőséget" - zárta szavait az InfoRádióban Kiss László.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.