Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Fazekas nyert, de nem versenyezhet

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyulai Márton szerint "tökéletes joghézag" keletkezett Fazekas Róbert diszkoszvető ügyében, aki jogerősen pert nyert a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) ellen, de nem kapott versenyengedélyt.

A bíróság tavaly ősszel másodfokon három évre csökkentette Fazekas dopping miatti eltiltását, amely így 2015-ben lejárt. Fazekas Róbert jogi képviselője, Czeglédy Csaba az origo.hu-nak azt mondta, azóta több levelet írt a szövetségnek és a Magyar Antidopping Csoportnak (MACS), a legutóbbit március 1-jén. A MACS-tól azt a választ kapta, hogy Fazekas hatéves eltiltása változatlanul érvényben van, ezért a MASZ nem állíthat ki versenyengedélyt.

"Senkinek sem jó a mostani helyzet, sem a versenyzőnek, sem a szövetségnek, sem a nemzetközi szövetségnek, sem a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek" - nyilatkozott Gyulai Márton MASZ-főtitkár az MTI-nek csütörtökön.

Hozzátette, az atlétikában volt már hasonló eset, például az amerikai Harry Butch Reynoldsé vagy a német Dieter Baumanné, akik szintén civil bíróságon keresték igazukat, de egyik ügy sem úgy ért véget, ahogy az atléták szerették volna. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) fölött ugyanis nem hatályos egy civil bíróság döntése - jelezte Gyulai Márton.

"A MASZ a sportág érdekében az IAAF-hez és a WADA-hoz fordult, az ő hivatalos álláspontjuk szerint járunk majd el" - mondta a főtitkár.

A szövetség egyben felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, egyúttal kérte a jogerős ítélet végrehajtásának felfüggesztését.

A 2002-ben Európa-bajnok, 2003-ban pedig vb-ezüstérmes Fazekas a 2004-es athéni olimpián megnyerte a diszkoszvetést, de a doppingvizsgálaton nem adott elegendő mintát, elhagyta az ellenőrzés helyszínét. Ez doppingvétségnek minősült, így megfosztották aranyérmétől és két évre eltiltották.

A londoni olimpia előtt, 2012. július 10-én derült ki, hogy az akkor 37 éves Fazekas Róbertet a Magyar
Olimpiai Bizottság nem nevezte a londoni olimpiára, mivel a szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutatták ki. A doppingbizottság első fokú határozatában bizonyítottnak látta az atléta bűnösségét és nyolc évre tiltotta el, ez ellen Fazekas
fellebbezett. A másodfokú doppingbizottság megállapította, hogy nem szándékosan doppingolt, de a zéró toleranciára hivatkozva nem mentette fel az atlétát, ám büntetését hat évre mérsékelte. A bíróság ezt csökkentette három évre.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!