Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Az orosz "súgó" felesége indulna az olimpián

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem orosz színekben szeretne indulni az olimpián az atléta Julija Sztyepanova, akinek férje, Vitalij 2014-ben egy német televíziós csatornának nyilatkozott az országban folyó szervezett doppingolásról, majd a pár Németországba költözött.

A futó hivatalos levelet küldött a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), amelyben azt jelezte, hogy szeretne részt venni a riói olimpián, de "nem orosz színekben". Az IAAF vizsgálja a 800-as specialista kérvényét.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a múlt héten jelentette be, hogy megalakult a menekültstátusú sportolók ötkarikás csapata, amelynek tagjai közül a kvótát szerzők az olimpiai zászló alatt versenyezhetnek majd Rióban. Az egyelőre nem ismert, hogy Sztyepanova ebben a csapata kérte-e felvételét, mert tavaly politikai menekültstátusért folyamodott Kanadában.

Sztyepanovát 2013 februárjában kétéves eltiltással sújtották, ugyanis a doppingellenőrzés során a biológiai útlevelében rögzítettektől eltérő adatokat kaptak. Eredményeit 2011 márciusáig visszamenőleg törölték, így a 2011-es fedettpályás Eb-n szerzett második helyét is.

Férje, Vitalij Sztyepanov az Orosz Antidopping Csoport munkatársa volt, és 2014-ben egy német tévéstábnak nyilatkozott az Oroszországban, illetve az orosz atlétikában zajló szisztematikus doppingolásokról. A pár és kisfiúk ezt követően, 2014 decemberében Németországba költözött, majd tavaly novemberben Kanadában kértek menekültstátust.

A 2014-ben kirobbant doppingbotrány nyomán az IAAF tavaly november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét, ami azt jelenti, hogy versenyzőik jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, s ha a döntés nem változik, a nyári riói olimpián sem lehetnek ott. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jelentésében megállapította, hogy az orosz atlétikában jelentős mértékű, államilag támogatott doppingolás zajlik.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.