Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Orosz zászlóval tiltakoztak a fehéroroszok a paralimpián

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Orosz zászlót vitt az egyik fehérorosz sportvezető a riói paralimpia magyar idő szerint csütörtök hajnali megnyitóján, így tiltakozott az orosz sportolók kizárása miatt. Cselekedetéért a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) visszavonta akkreditációját.

Az ünnepség után kiderült, hogy Andrej Fomocskin, az atléták olimpiai edzőközpontjának igazgatója volt az, aki az orosz lobogóval vonult be a stadionba.

Az Orosz Paralimpiai Szövetség elnöke, Vlagyimir Lukin szerint ez szép gesztus volt a fehéroroszok részéről, és köszönetet mondott érte. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője hősnek nevezte Fomocskint, aki szolidaritást vállalt a paralimpiáról igazságtalanul kizárt sportolókkal.

A fehérorosz külügyminisztérium közleménye szerint Fomocskin helyesen cselekedett. 

Az IPC viszont nem nézte jó szemmel az akciót, és - amint arról Craig Spacey, a bizottság sajtóattaséja saját Twitter-oldalán beszámolt - a fehérorosz sportvezetőtől megvonták az akkreditációját.

Oroszországot augusztus 7-én zárta ki a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) a paralimpiáról, a döntést a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) független szakértői jelentésével indokolva, amely államilag irányított doppingolással vádolta meg Moszkvát.

Az oroszok otthon saját versenyt szerveznek azoknak a parasportolóknak, akik nem indulhattak Rióban.