Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Tudomány

 • A csillagok mondták meg, mikor volt a bibliai csata

  Izraeli tudósok a legkorszerűbb csillagászati eszközök segítségével napra, sőt percre pontosan meghatározták a héber törzsek izraeli honfoglalása egyik több mint háromezer évvel ezelőtti csatájának dátumát - közölte a The Times of Israel című izraeli hírportál.
 • Két piramisnyi e-hulladékot termelt Ázsia

  Több mint 12 millió tonna elektronikai hulladék (e-hulladék) termelődött 2010 és 2015 között Ázsiában, ez több mint a gízai nagy piramis súlyának kétszerese - derült ki a tokiói ENSZ Egyetem jelentéséből.
 • Lemásolható az ujjlenyomat a fotókról

  Japán kutatók sikerrel másolták le az ujjlenyomatot egy digitális fotóról, amelyen egy ember feltartott mutató és középső ujjával V betűt, a béke jelét mutatja.
 • Itt telelnek a gólyák

  Afrika középső régiójában töltik a telet a fehér gólyák a jeladó készülék szerint. A Magyar Madártani Egyesület szóvivője elmondta: vannak olyan madarak, amelyek Magyarországon maradnak, de a legtöbb gólya akár 20 ezer kilométert repül egy fél év alatt.
 • Elfelejtik a városban a kutyák, hogy honnan jöttek

  Génbankkal, állami tenyésztő programmal védjük a magyar kutyafajtákat, ám ha ezeket a munkakutyákat nem foglalkoztatják, akkor öt generáció alatt megváltozhatnak a tulajdonságaik, és idővel küllemük is.
 • Így küzdenek a legszmogosabb nagyvárosok a tiszta levegőért

  Több mint három millió ember hal meg minden évben a légszennyezés következtében. Ám néhány high-tech megoldás hamarosan érdemben segíthet, hogy könnyebben lélegezhessünk – számol be a BBC. Ilyen eszköz lehet Peking hatalmas szabadtéri légtisztítója vagy Mexikóváros speciális anyaggal beburkolt kórháza.
 • Először vették videóra a tengeri sárkányt

  Először láthatják tudósok saját élőhelyén a rubint tengeri sárkány. A csikóhalak közeli rokonának különleges példányát először vették videóra.
 • "A szép embrió nem feltétlenül jó is" - magyar kutatók bravúrja

  A mesterséges megtermékenyítés sikerességét befolyásoló markert azonosított a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Semmelweis Egyetem (SE) húszfős közös kutatócsoportja - közölte Szekeres Júlia immunológus.
 • Megöregedett a Hold

  A Hold öregebb lehet az eddig véltnél, 4,51 milliárd éves az új becslések alapján, melyeket amerikai tudósok végeztek az Apollo 1971-es Holdra szállásakor gyűjtött kőzet- és talajmintákból.
 • Ürülékükkel interneteznek az orrszarvúak

  Az orrszarvúak ürülékükben jelzik nemüket, korukat és párzásra való hajlandóságukat - derítették ki dél-afrikai és német kutatók, akik szerint az orrszarvúak így ürülékkupacaikat egyenesen "közösségi hálóként" használhatják.
 • Star Wars-gibbont fedeztek fel - nézze meg

  Egy új gibbonfajt fedeztek fel Kína délnyugati részének trópusi erdeiben.
 • Megfejtették a Föld mélyének titkát

  Japán kutatók úgy vélik, sikerült azonosítaniuk a Föld belső magjának "hiányzó összetevőjét", amely szerintük nagy valószínűséggel szilícium.
 • A középkorban is ittak eldobható pohárból

  Több ezer ivópohár törmelékére bukkantak német régészek a kelet-németországi wittenbergi kastély udvarán folyó ásatásokon, a poharakat mulatozó gazdagok dobhatták el ötszáz évvel ezelőtt.
 • Az agyát védi, ha legyőzi a stresszt

  Civilizációs betegségeink - a magas vérnyomás, az elhízás, a cukorbetegség, az érelmeszesedés vagy a stressz – gyulladt állapotban, valósággal állandó készültségben tartják a szervezetet. Ez a készültség azonban hosszú távon többet árt, mint használ, és az eredménye sokszor az, hogy nagy baj történik az agyban. Ezen a kutatási témán dolgozik a friss ERC Consolidator Grant ösztöndíj nyertese, Dénes Ádám, aki a Szigma - a holnap világa című magazinműsorunkban beszélt a részletekről.
 • Ezért baloldaliak az anyák

  Sikerült megoldani annak rejtélyét, hogy az anyák miért inkább baloldalt ringatják az újszülöttjeiket. A kutatók szerint ez a pozíció aktiválja a gyermek jobb agyféltekéjét, amelynek nagy szerepe jut a kommunikációt és a kötődést segítő agyi funkciókban.
 • Váratlan orvosi diagnózis: valóban megszakadhat a szív

  Halálesetek egész sora kísérte a karácsonyi ünnepeket, tini korunk ikonjaitól kellett búcsúznunk épp az év legszebb napjain. Mind közül talán a legmegdöbbentőbb azonban egy családi tragédia volt: Carrie Fisher halálhírének hallatán még fel sem ocsúdtak rajongók százezrei, másnap édesanyja, Debbie Reynolds elhunytával lett tele a sajtó. És elindult az egyáltalán nem alaptalan találgatás: vajon tényleg megszakadt a színésznő, édesanya szíve gyermeke elvesztésétől? A kardiológusok válasza: valószínűleg igen.
 • Váratlan magyar felfedezés segítheti a veseátültetést

  A szigma-1 receptort eddig mint a központi idegrendszerben jelenlevő dajkafehérjét tartották számon, mely elsődlegesen a tanulásban, memóriában játszik szerepet. A Fekete Andrea által vezetett MTA-SE Lendület Diabétesz Kutatócsoport most publikált eredményei szerint azonban ugyanez a receptor a vesében segíthet az akut szöveti károsodás, illetve a transzplantációval járó megrázkódtatások hatásának enyhítésében.
 • Ilyen lézerközpont sehol nincs Magyarországon

  Magyarországon elsőként épül kutatás-fejlesztési és oktatási célokat egyaránt szolgáló dióda lézerközpont Kecskeméten, a Pallasz Athéné Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kara mellett - tájékoztatott Weltsch Zoltán, az egyetem anyagtechnológia tanszékének vezetője.
 • Meglepő felfedezés a Holdról

  Számos aszteroida Földbe csapódásának eredményeként alakulhatott ki a Hold egy izraeli kutatócsoport számításai szerint.
 • Akiket egyáltalán nem zavar az extrém hideg

  Nem várható, hogy jelentősen csökkenne a kártevők száma a mostani hideg időszaknak köszönhetően. A néhány napig tartó extrém hideg ugyanis sokkal kevésbé ártalmas a rovaroknak, mint a hosszú nyári szárazság – mondta az InfoRádiónak Merkl Ottó, a Magyar Természettudományi Múzeum bogárgyűjteményének vezetője.
 • Válságos állapotban a jégbe fagyott hattyú

  Országszerte számos helyszínen, a Tisza-tavon, a Velencei-tavon, Nyíregyházán és Budapesten is kellett hattyúkat menteni. A hétvégén fényképsorozaton örökítették meg, ahogy a Hortobágyi Madárkórház egy önkéntese kiszabadít a jég fogságából egy hattyút. A madár nagyon legyengült. Miután kiszabadították, azonnal kapott antibiotikumot, illetve cukros infúziót, és elkezdték a visszamelegítését. De sajnos nincs sajnos jó állapotban a hattyú - mondta a Hortobágyi Madárkórház igazgatóhelyettese.
 • Kincsekre bukkantak a sztráda mentén

  Az M5-ös autópálya nyugati oldalán egy szarmata, a keleti oldalán pedig egy avar kori település maradványait találták meg a régészek Kecskemét határában. A feltárások azt mutatják, hogy jóval jelentősebb élet volt a szűkebb térségben az avar korban, mint azt a szakemberek korábban feltételezték - közölte Wilhelm Gábor ásatásvezető régész.
 • Születésnapos a "világegyetem ura"

  Január 8-án hetvenöt éves Stephen Hawking angol elméleti fizikus, matematikus, korunk egyik legnagyobb elméje, az "asztrofizika popsztárjaként" is emlegetett tudománynépszerűsítő.
 • Így nem zsugorodik majd öregkorunkra az agyunk

  A mediterrán étrendet követő idős emberek agyának térfogata kevesebbet csökkent három év alatt, mint azon társaiké, akik a vizsgált időszakban nem követték pontosan az egyebek között olívaolajban, babfélékben, friss gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendet - derült ki a Neurology című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányból.
 • Csodálatos nászruhában pompázik az év kétéltűje

  A mocsári békát választotta az év kétéltűjének 2017-ben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya. A faj egyik megdöbbentő tulajdonsága, hogy az egyébként barna színű békák hímjei a tavaszi nászidőszakban gyönyörű kék színben pompáznak. A kiválasztás hátterében azonban elsősorban nem ez, hanem a hazai állomány aggasztó mértékű megfogyatkozása áll.
 • Koromfekete, egy kilométer átmérőjű kődarab száguld a Föld felé

  Február 25-én a Földtől 51 millió kilométerre húz el a 2016 WF9 elnevezésű égitest, amelyet nem tudnak beazonosítani a csillagászok. Sárneczky Krisztián, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati Kutatóintézetének munkatársa az InfoRádiónak elmondta, tudományos értelemben teljesen összemosódott az aszteroida és az üstökös fogalma, a most közelítő koromfekete, egy kilométer átmérőjű kődarab nagyon jó példa erre.
 • Új reményt adhatnak a szökött csempészállatok

  Az illegális kereskedelemből származó, elszökött vagy szabadon engedett állatok a természetben másodlagos populációkat alkotva hosszú távon a túlélést jelenthetik a kihalástól fenyegetett fajok számára - írta a BBC hírportálja.
 • Megoldódott a rejtélyes rádiókitörések titka?

  Egy távoli törpegalaxis okozhatja a titokzatos rádiókitöréseket egy új kutatás szerint.
 • Forradalmi ötlet: így lehet 10 évet fiatalodni

  Japán öregedéstudományi társaságok azt javasolják, hogy ne 65, hanem 75 éves kortól számítsanak öregnek az emberek, tekintettel arra, hogy mind több idősebb ember őrzi meg szellemi és fizikai aktivitását 65 éves kora után is.
 • A klímaváltozás újabb drámai hatása

  Dominóhatást vált ki a táplálékláncon keresztül a klímaváltozás: egyes növények kihalásával az azokat beporzó méhfajok száma is csökkenhet - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
 • Legfrissebb hírek
 • Közlekedési hírek
 • Időjárásjelentés
 • Orvosmeteorológia
 • Sporthírek
 • Gazdasági hírek