Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A száraz orgazmusé a jövő

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tablettás fogamzásgátlás hagyományosan a nők területének számít, ám néhány éven belül megváltozhat a helyzet. Brit tudósok előrehaladott kutatásokat folytatnak olyan molekulákkal, amelyek hatására a férfiak a megtermékenyítés kockázata nélkül élvezhetik a szexuális együttlétet.

Az elképzelés tekintélyes múltra tekint vissza, és jelenleg is több fajta férfi fogamzásgátló tabletta van a fejlesztés különböző fázisaiban.

A remélt eredmény a legtöbb szernél ugyanaz: az úgynevezett száraz orgazmus, vagyis a férfiak teljes értékű kielégülést élnek át, ugyanakkor nem távozik ondó a szervezetükből.

Izraeli gyógyszerkísérleteknél figyeltek fel arra, hogy a magas vérnyomás és a skizofrénia kezelésére alkalmazott egyes hatóanyagok mellékhatásként blokkolják a férfiak ejakulációját.

Ennek oka, hogy a molekulák ellazítják azokat az izmokat, amelyek összehúzódása normál esetben kiváltja az ondó kiürülését. A jelenleg vizsgált hatóanyagok 12-24 óráig biztosítják ezt a hatást.

Az izraeli kísérletek során talált hatóanyagok azonban messze vannak még az alkalmazhatóságtól: az egyik álmosságot, a másik szédülést okoz.

A kutatók célja jelenleg az, hogy kiküszöböljék ezeket a hatásokat, valamint elérjék, hogy csak a kívánt izmokra terjedjen ki az ellazulás.

A londoni King's College kutatói már 17 éve foglalkoznak a témával, és szerintük még legalább öt év telik el, amíg az első készítmény a patikákba kerülhet, jelenleg még a megfelelő fajt sem választották ki az állatkísérletekhez.

Egy másik, adjulin nevű szer ugyanakkor már ígéretesebb fázisban van, az állatkísérletek során sikeresen akadályozta meg, hogy a spermiumok teljesen kifejlődjenek, így noha képesek távozni a szervezetből, nem tudnak a petesejtekig eljutni, és megtermékenyíteni azokat. Ebben is hátra vannak azonban az embereken végzett klinikai kísérletek.