Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A néhány hónapos csecsemő már felismeri az arckifejezést

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Már a négyhónapos csecsemők is fel tudják ismerni a rájuk tekintő emberek arcán az érzelmet - állítják brit kutatók.

Angol kutatók kiderítették: a néhány hónapos csecsemők már az előtt fel tudják ismerni a nem verbális kommunikációs jeleket, hogy megtanulnának beszélni.

A londoni egyetem munkatársai infravörös fénnyel világították meg a csecsemők agyát, és bebizonyították: a négy hónapos kisbabák agyuknak azt a részét használják az arckifejezések felismerésénél, amit a felnőttek is.

A brit kutatók a csecsemők agyának oxigénellátását is vizsgálták egy elektronikus szenzorhálóval, ami méri az agyhullámokat.

Kiderült: egy másik ember nézése, arckifejezése a csecsemő agykérgének azon részét aktiválja, ami a felnőtteknél is működésbe lép.

Tehát már a négyhónapos csecsemők is fel tudják ismerni a különböző arckifejezéseket, és képesek szemtől szembeni társas interakcióra.

Az autisták éppen a szemkontaktust nem tudják felvenni, ezért szakértők állítják: a mostani kutatás jelentős előrelépést jelenthet az autizmus felismerésében.

Korábban Jack Nitschke kutatásából már kiderült: amikor az anyuka kezébe veszi újszülöttjét, és rámosolyog, az derűssé teszi a babát. Az amerikai szakértő szerint az agykéreg orbitofrontális része játszik szerepet az érzelmek felismerésében, és ez megerősíti azt a tudományosan eddig nem bebizonyított tételt, hogy az anya pillantása boldoggá teheti a kisbabát.