Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Fogyatkoznak a jegesmedvék

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyolc jegesmedve-populáció egyedszáma csökken világszerte.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) és a Természetvédelmi Világalap (WWF) véleménye szerint a pusztulásért az éghajlatváltozás tehető felelőssé.
A WWF adatai szerint 2005-ben öt populáció volt fogyóban, nem egészen négy év elteltével már nyolc csoportot érintett a jelenség. Ez a tudományosan kutatott tizenkét populáció kétharmadát jelenti.
"Amennyiben semmi sem fordítja meg a mostani irányzatot, 2050-re a jegesmedvék száma legfeljebb a mai kétharmada lesz csak - idézte a németországi WWF természetvédelmi szakértőjét a Der Standard című osztrák lap internetes változata (www.derstandard.at). - Nagy területekről tűnhet el teljesen a faj. A jegesmedvének esélye sincs alkalmazkodni, olyan ütemben változik az élőhelye. Félő, hogy az állatok éhen halnak vagy vízbe fúlnak".

Ahhoz, hogy fő táplálékukat, a fókákat elejthessék, a jegesmedvéknek szükségük van az úszó jégre. A globális felmelegedés révén azonban az év egyre nagyobb részében, egyre nagyobb mértékben húzódik vissza a tengereket borító jég. Ha a medvék nem tudják követni a zsugorodó jeget, nehezebben jutnak táplálékhoz. A megnövekedett stressz ezen kívül szaporodási rátájuk csökkenéséhez is vezet.

Az IUCN szakértői szerint a globális felmelegedés és a fogyatkozó populációk közti összefüggés "egyértelműen bizonyítható".