Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Átlátszó aranyhalat tenyésztettek ki japán kutatók

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sikeresen tenyésztettek ki japán kutatók olyan aranyhalat, amelynek átlátszó pikkelyein és bőrén keresztül látható szívverése.

Az áttetsző teremtmény segítségével elhagyható az állatok boncolása, amely különösen az iskolákban szül ellentmondásos érzéseket.

Tamaru Jutaka, a Mie Egyetem munkatársa elmondta, hogy a hal bőre és pikkelyei nem tartalmaznak pigmenteket, ezért látható az élő szív, valamint más belső szervek működése. Az aranyhal fekete szemei fölött pici agya is megfigyelhető.

A Miei Egyetem és a Nagojai Egyetem kutatói közösen tenyésztették ki az új változatot haltenyészetekben fellelt mutáns aranyhalakból. A hal akár 20 évig is élhet, hosszúsága elérheti a 25 centimétert, tömege pedig a két kilogrammot. Ennek azért van jelentősége, mert az elsősorban genetikai kísérletekhez használt zebrahal és medaka mérete jóval kisebb.

Időközben egy másik kutatócsoport - amely átlátszó békát fejlesztett ki 2007-ben - bejelentette, hogy árulni fogja a négylábú teremtményeket. "Valószínűleg a jövő évben kerülnek piacra" - közölte Szumida Maszajuki, a Hirosimai Egyetem professzora, aki a kétéltűek biológiájával foglalkozik. Az átlátszó ebihalak és kifejlett békák darabját húszezer forint körüli áron kínálják majd laboratóriumoknak, iskoláknak, valamint háziállatként is.