Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Nem kapható itthon a rák elleni csodaszer

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Európa-szerte elérhető egy olyan gyógyszer, amely visszafordíthatatlan műtéti eljárások nélkül tudja csökkenteni a prosztatarák kialakulásáért felelős tesztoszteronszintet. Magyarországon azonban évtizedek óta nem került új terápiás lehetőség az OEP által támogatott listára - mondta az InfoRádiónak Buzogány István urológus főorvos.

A legtöbb európai országban már kapható, Magyarországon azonban az Egészségügyi Minisztérium még nem engedélyezte annak a gyógyszernek a forgalmazását, amely csökkenti a prosztatarák kialakulásáért felelős tesztoszteronszintet.

Buzogány István urológus főorvos közölte: a készítmény az eddig meglévő gyógyszercsalád továbbfejlesztett változata, amely az előrehaladott stádiumban, már áttétellel rendelkező prosztatarákos betegek kezelésében játszik szerepet, míg a korai stádiumban akkor használják, ha kiegészítő kezelésre van szükség. A gyógyszer annyira csökkenti a férfiak tesztoszteronszintjét, mintha eltávolítanák a működő heréket - tette hozzá.

Az új gyógyszer nem jelent többletköltséget a jelenleg alkalmazott készítményekhez képest az OEP számára, így a palettára kellene kerülnie - vélekedett a főorvos.

Buzogány István közölte: a prosztatarákos megbetegedések száma emelkedő tendenciát mutat, évente mintegy 4 ezer új beteget regisztrálnak, és ezerötszázan halnak bele a betegségbe. Gyakori betegségről van szó, minden harmadik percben meghal egy férfi a világon prosztatarák következtében, és ez a típusú daganatos betegség harmadával többször fordul elő, mint az emlőrák - fejtette ki.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa