Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Megsínylik a klímaváltozást a pillangók és a madarak

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nehezen tartanak lépést a klímaváltozással a pillangók és a madarak.

Az elmúlt két évtizedben az európai állatok ideális élettere gyorsabban húzódott északra, mint amennyire azt ők vándorlásukkal követni tudták - írják a Nature Climate Change című tudományos szaklapban megjelent tanulmányukban európai kutatók.

A hőmérséklet növekedését és az életterek észak felé tolódását követve a pillangók átlagosan 135 kilométert, míg a madarak 212 kilométert tesznek meg. Az adatokat 1,5 millió megfigyelési óra alatt, több mint 11 ezer helyszínről gyűjtötték be a szakértők.

A megfigyelt időszak alatt az éjszakai pillangók élettere 239 kilométerrel, míg a nappali lepkéké csupán 114 kilométerrel tolódott északra.

A kutatók számára meglepő volt a lepkék és madarak közti eltérés. A tudósok feltételezése szerint a pillangók érzékenyebbek a madaraknál, ezért jobban képesek követni a hőmérsékletváltozásokat.

A szakértők számára ezek a kutatások az első bizonyítékok arra, hogy a klímaváltozás hatására egy egész kontinensen eltolódhatnak az életterek, ami a különböző állatcsoportok elszakadásához vezethet.

"Sok madárfaj például egyes pillangófajok hernyójával táplálkozik, ezért számukra a klímaváltozás sok szenvedéssel járhat" - fejtette ki Josef Settele, a hallei Helmholtz Centrum munkatársa.

A tanulmány szerint az egyes országokban mért adatok között is tapasztalhatóak eltérések. A csehországi madárfajok életterének átlaghőmérséklete alig, a svédországiaké viszont jelentősen megnövekedett.