Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Felére lehetne csökkenteni a levegő nitrogénterhelését

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szigorú intézkedésekkel a felére lehetne csökkenteni a levegő nitrogénnel való terheltségét egy új kutatás szerint.

Ha viszont minden marad a jelenlegi állapotban, 2050-ig húsz százalékkal tovább növekszik a nitrogénszennyezés - figyelmeztetett a veszélyre kedden a Potsdami Klímakutató Intézet a Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmányához kapcsolódóan.

A nitrogénterhelés mintegy felét a mezőgazdaság idézi elő. "A műtrágyaként földekre kerülő minden második tonna nitrogén nem a növényeket táplálja, hanem elmossa az eső, elfújja a szél vagy felbontják a mikroorganizmusok. A mezőgazdaságban dolgozóknak ezért a trágyázásnál jobban kellene ügyelniük a talajértékre" - írja az intézet.

"A fejlett országokban a fogyasztóknak felére kell csökkenteniük az eldobott élelmiszer mennyiségét és a húsfogyasztás mértékét és ezzel összefüggésben a takarmánytermesztést is - ez ugyanolyan jót tenne egészségüknek, mint a pénztárcájuknak" - fogalmazott Alexander Popp, a tanulmányban részt vevő kutató.

Jelenleg a nitrogén jobban szennyezi az egészséget, mint a klímát, ez azonban változhat. Ezért kettős előnnyel jár a nitrogénterhelés csökkentése: ma az egészségünknek tesz jót, a jövőben pedig csökkenti a klímaváltozás kockázatát - mondta Hermann Lotze-Campen társszerző.