Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Szaporodásnak indultak a bóbitás gibbonok Délnyugat-Kínában

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint megduplázódott, félezerre bővült a veszélyeztetett bóbitás gibbonok (Nomascus concolor) populációja legfőbb élőhelyükön, a délnyugat-kínai Jünnan tartományban - derült ki egy frissen közzétett jelentésből.

Míg a Csingtung nevű megyében lévő természetvédelmi területen az 1980-as években alig több mint 200 példányt tartottak nyilván, addig mára 500 fölött van a számuk - közölte a Hszie Jou-neng, a területet felügyelő intézmény igazgatója hétfőn a Hszinhua hírügynökséggel.

A szakemberek még 2005-ben megfigyelő állomást állítottak fel a vadonban, hogy a faj egyedeinek napi tevékenységét nyomon követhessék. Úgy vélik, környezeti viszonyaik javítása, védelmük fontosságának tudatosítása eredményezte azt, hogy a gibbonok száma megemelkedett.

A bóbitás gibbonok elsősorban a jünnani Csingtungban élnek, de honosak a szomszédos Vietnam és Laosz területén is. Kínában a legmagasabb állami védettséget élvezik, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett fajok közé sorolja őket. Nagyjából 1100-1400 példányuk él a Földön.

Korábbi hírek szerint Kínában több veszélyeztetett faj populációja nőtt. Legutóbb a szintén Jünnan egyes vidékein élő, ritka, veszélyeztetett keleti fehérarcú gibbonokról közölték, hogy élőhelyük megóvásának és a vadászatuk elleni határozottabb fellépésnek köszönhetően már körülbelül 200-an lehetnek, miközben 2008-ban mindössze nyolcvanan lehettek.