Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Megválasztották az év algáját Németországban

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy jeges-tengeri fajt, a Melosira arcticát választották a 2016-os év algájává a Német Botanikus Társaság algakutatói.

A Melosira arctica a legtermékenyebb alga a Jeges-tengerben, még a legnagyobb hidegben is óriási szőnyeget képez a tengeri jég alatt - mondta Klaus Valentin biológus, az Alfred Wegener Intézet (AWI) munkatársa szerdán. A szakértő a jövőben kollégáival azt kutatja, hogyan reagál a faj a klímaváltozásra.

A jég- és kovamoszatok sok biomasszát építenek fel, ehhez szén-dioxidot használnak fel és oxigént termelnek. A harminc mikrométeres kis algákat egy kocsonyás, poliszacharidokból felépülő védőburok veszi körül. Több méter hosszú "szőnyegeket" alkotnak, amelyek függönyként lógnak a tengeri jég aljáról. Az egysejtűek túlélik a hosszú sarkvidéki éjszakát és a telet is.

Valentin szerint továbbra sem tudni, mi teszi olyan ellenállóképessé az algákat. "Azt sem tudjuk, hogyan fejlődik és mely környezeti tényezők - például fény, ásványi anyagok, sótartalom - befolyásolják az életmódját" - tette hozzá a kutató.

Az AWI szakértői laborban kutatják, milyen hőmérséklet és fényviszonyok a legmegfelelőbbek az algáknak. Emellett egy hosszú távú kutatás során különböző Melosira-törzsek fejlődését követik figyelemmel 150 generáción keresztül. Azt remélik, megtudhatják, mely törzsek vagy alfajok képesek elviselni hosszabb távon a magasabb hőmérsékletet. A jövőben a Melosira örökítőanyagát is elemzik.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.