Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Súlyos rendellenességeket okoz a zikaláz

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A zikavírussal összefüggésbe hozható kóros kisfejűséggel és agykárosodással született brazil gyerekek súlyos látás- és esetleg halláskárosodásban szenvednek - jelentették be brazil orvosok.

Az északkelet-brazíliai Recife egyik rehabilitációs központjában megvizsgált 135 csecsemő felének korlátozott a látása a látóidegek és a retina torzulása miatt és sokan kancsalként születtek - mondta Camila Ventura szemészorvos.

"Látásromlásuk egész életükre kihat. Ezen kicsinyek 40-50 százaléka súlyos látáskárosodásban szenved" - tette hozzá Ventura.

A megvizsgált gyerekek részét képezik annak a mintegy 3700 tavaly feljegyezett mikrokefáliás (kóros kisfejűség) esetnek Brazíliában, amelyet összefüggésbe hoznak az egyiptomi csipőszúnyog terjesztette zikavírus terjedésével Latin-Amerika országaiban.

Ez a ritka betegség ugrásszerűen megnőtt, ám a szakemberek még nem tudták teljeséggel bizonyítani, hogy a zikavírus számlájára írható. A kóros kisfejűség a gyermek fejlődését végigkíséri, komoly tanulási nehézségeket, motorikus funkcióik károsodását okozza.

A recifei központ orvosai vizsgálják a gyermekek látását és hallását, hogy megállapítsák az esetleges károsodás mértékét, mielőtt megkezdik a gyermekek agystimulációs terápiáját.

Ventura elmondta, a kicsinyeknek szükségük van a terápiára, hogy serkentsék látásukat életük első három-hat hónapjában, különben soha nem fog javulni látásuk.

Ventura és csoportja a The Lancet című brit orvosi hetilapban hívta fel az orvosok figyelmét a kórós kisfejűségben szenvedő brazil csecsemők körében tapasztalt látáskárosodásra.

Az Egészségügyi Szervezet (WHO) csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a zikavírus robbanásszerűen terjed az amerikai kontinensen, és legalább négymillió embert fertőzhet meg.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!