Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Először virágzik az orchideák királynője Bécsben

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A forró nyárnak köszönhetően először hozott virágot az "orchideák királynőjeként" számon tartott Grammatophyllum speciosum a Bécsi Egyetem botanikus kertjében - közölte hétfőn az intézmény.

A növény 2010 óta van a kertben, ez az első alkalom, hogy virágot hozott, éppen a Nemzetközi Orchidea- és Tillandsiakiállítás idejére, amely szombattól látogatható.

A szakértők szerint a 2015-ös forró nyár eredményeképpen alakult ki a növényen a jelenleg 1,5 méteres hajtás, amelyen 10 centiméteres virágok nőnek.

"Egy ilyen nagy hajtás kialakulását hosszú idő előzi meg, ami alatt optimálisnak kell lennie a feltételeknek" - mondta Manfred Speckmaier, a botanikus kert szakértője, a Bécsi Orchideatársaság elnöke.

A Grammatophyllum speciosum a legnagyobb és legnehezebb orchideafaj. Legnagyobb hajtásai öt méter hosszúak is lehetnek, virágzata a három métert is elérheti. A londoni Kristálypalota kiállításán 1851-ben bemutatták a faj egy példányát, amely két tonnát nyomott.

A Grammatophyllum nembe csak kevés faj tartozik, amelyek mindegyike a maláj vagy polinéziai térségben fordul elő. Bizonyos fajait orvosi célokra is használják, sőt szerelmi vágykeltőnek tartják.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.