Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Ritka betegség is lehet a szavak elfelejtése

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szavak elfelejtése nem az elbutulás, hanem egy ritka betegség jele lehet, melyet a tünetek alapján gyakran kevernek össze az Alzheimer-kórral - derült ki egy előadásból, amelyet a ritka betegség új kezelésének kidolgozói tartottak Amerikában.

Az elsődleges progresszív afázia (PPA) nevű ritka betegségben szenvedők emlékezete tiszta, ám nem találják a szavakat, hogy beszéljenek róluk - hangzott el a Tudományos Haladás Amerikai Társasága hétvégi ülésén.

A tudósok jelenleg tesztelik azt a kezelést, melyben az érintett agyterületek elektromos stimulációjával lassítják a kór tüneteinek súlyosbodását.

Ugyan a PPA-t már az 1980-as években külön betegségként azonosították, nincsenek pontos adatok arról, hány embert érint Amerikában, a szakértők becslései szerint ezreket.

"A családok gyakran nem is keresnek segítséget, mert a beteg egyre érthetetlenebb beszédét az öregséghez kötődő elbutulás tüneteként értelmezik. Gyakran csak a neurológus ismeri föl, hogy a beteg nem felejti el az instrukciókat és nem ismételgeti a kérdéseket. A kórt csak ilyenkor sikerül azonosítani" - mondta Argye Elizabeth Hillis, a Johns Hopkins Egyetem kutatója.

Az agyvérzést vagy más agysérülést szenvedett betegeknek gyakran nehezére esik a hangok képzése vagy a szavak megtalálása. A PPA más okok - a beszédirányító agyi területek betegsége, elváltozása - számlájára írható, tünetei, a kommunikációs zavarok azonban súlyosabb, demenciával járó kórokra hasonlíthatnak. Hillis szerint az MRI képalkotó vizsgálattal kiszűrhető a PPA.

A PPA-páciensek általános beszédterápiáján képeket kell a megfelelő szóval párosítani, ezzel tartják karban az agy romló "huzalozását". Hillis kutatócsoportja olyan agyi stimulációs kezelést tesztel, amelyben a koponyán át küldött elektromos jelek a beszédterápia hatásait erősítik.

A első 19 résztvevő az elektromos stimuláció utáni két hónapban jobban találta meg a képekhez illő szavakat, mint azok, akik a szokott terápia mellé csak a stimulációt utánzó kezelést kaptak.

Hillis figyelmeztetett, hogy az új módszer tartós hatásait újabb tanulmányoknak kell még igazolniuk.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!