Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Az idei volt az elmúlt száz év legmelegebb januárja

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idei volt a legmelegebb január a Földön a rendszeres mérések kezdete óta. Ez a kilencedik egymás követő hónap, amely megdöntötte a globális melegrekordot az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) friss adatai szerint.

A szárazföldek és vizek átlagos hőmérséklete 1,04 Celsius-fokkal volt magasabb az elmúlt hónapban, mint a 20. század januárjainak átlaga.

A NOAA januárban hozta nyilvánosságra, hogy 2015 volt a legforróbb év a 19. század végén megkezdett mérések óta. A globális átlaghőmérséklet 0,9 Celsius-fokk
al lépte túl a 20. század átlagát. Az idei január globális átlaghőmérséklete 13 fok volt.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerint a múlt hónap haladta meg az átlagot a legnagyobb mértékben az eddigi rekordhónapok közül. A korábbi legnagyobb eltérést a NOAA szerint 2015 januárjában mérték.

Az északi-sarki tengereken is rekord született januárban: most volt a januári átlaghoz mért legkevesebb jég.

Voltak az átlagosnál hidegebb helyek Amerikában, Európában és Ázsiában, ám ennél nagyobb jelentőségű volt a sosem látott meleg az északi-sarkvidéki területeken - Szibéria, Északkelet-Kanada és Alaszka nagy részén.

Ezeknek a régióknak a hőmérséklete okozta a jég kiterjedésének mélypontját egy olyan időszakban, amikor egyébként a jegesedés a jellemző - mondta Jessica Blunden, a NOAA klímakutatója.

A kilenc egymás utáni rekordmeleg hónap megfelel az 1997 júniusa és 1998 februárja közötti kilenc hónapos sorozatnak, ekkor volt legutóbb erőteljes El Nino-jelenség a Földön.

A rekordot egyelőre az 1944-es év tartja, amikor tíz egymás utáni hónapban mértek rekordmagas hőmérsékletet. Blunden szerint valószínű, hogy az idei februárral újra meglesz a csúcstartó hónapok tízes sora.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!