Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Digitalizálják a holt-tengeri tekercseket

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Izraeli-német együttműködésben digitalizálják a kétezer éves holt-tengeri tekercseket a tudományos kutatások megkönnyítésére - jelentette be az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA).

Német informatikusok egy virtuális gyűjtőhelyen helyezik el a tekercsek mintegy húszezer szövegrészletét, hogy ezzel alaposabb vizsgálatot, mélyebb betekintést és remélhetőleg újszerű megközelítéseket tegyenek lehetővé a 20. században megtalált egyik legfontosabb ókori leletet kutató tudósok számára.

A vállalkozásra egy német-izraeli kutatási alaptól (Deutsch-Israelische Projektförderung, DIP) 1,6 millió euró (mintegy félmilliárd forint) áll a szakemberek rendelkezésére. Az együttműködésben Izraelből a haifai és a tel-avivi, Németországból a göttingeni egyetem tudósai vesznek részt - olvasható a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapján.

A Kr.e. 3. és a Kr.u. 1. század között íródott tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, amelyeket Kr.u. 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől tizenegy barlangban a Júdeai-sivatagban, a Jerikótól 15 kilométerre délre fekvő ősi település, Hirbet Kumrán közelében.

1947 és 1956 között összesen 981 szöveget tártak fel, a felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe. A tekercsek jelentős része nem egybefüggő darabban, hanem apró töredékekben maradt fenn, azóta tudósok nemzedékei dolgoznak a szövegrészletek összeállításán.

Az írások az új technológiákkal olvashatóbbá váltak és a számítástechnika új eszközeivel az egyes apró szövegrészletek közötti eddig láthatatlan kapcsolatok is napvilágra kerülhetnek: ezért ezentúl könnyebb lesz kirakni a tekercsmaradványokból a "puzzle-t", az eredeti szöveget.

A készülő számítógépes program paleográfiai, írástudományi eszközöket is tartalmaz elemzéseihez, betekintést nyújt a tekercsek szövegébe, nagy felbontású képeken lehet majd vizsgálni a részleteket és szótárak, fordítások, valamint párhuzamos szövegek is segítik majd az egyes töredékek jobb megértését.

A virtuális "munkaasztal" révén a tudósok a világ különböző pontjain egy időben, folyamatosan fejleszthetik és tehetik majd naprakésszé a tekercsek szövegeinek olvasatát.

Az IAA 2008-ban kezdte meg a tekercsek digitális feldolgozását együttműködésben a Google izraeli kutatási-fejlesztési központjával. Azóta a legismertebb néhány szöveg készült el, köztük az Ézsaiás-tekercs, amely 66 fejezetet rejt Ézsaiás könyvének héber változatából; a Templomtekercs, amely utasításokat tartalmaz a templom felépítéséről és működtetéséről; a kumráni közösségi szabályzat; valamint a Habakuk-tekercs magyarázata.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.