Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Elbukott a kábítószerek elleni harc

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormányoknak világszerte dekriminalizálniuk kellene a kábítószerrel való kisebb visszaéléseket, mivel a jelenleg mérvadó tilalmi stratégia káros a közegészségre - hangsúlyozta jelentésében a The Lancet brit orvosi folyóirat és a Johns Hopkins Egyetem vezette, nemzetközi szakemberekből álló bizottság.

Portugália és Csehország évekkel ezelőtt dekriminalizálta a kisebb drogvétségeket. Példájuk azt mutatja, hogy a nem erőszakos visszaélések, vagyis a kábítószer-birtoklás és kis mennyiség értékesítésének dekriminalizációja egyértelmű közegészségügyi előnyökkel jár a jelentés szerint.

Az említett országok drogpolitikája költségcsökkenéshez vezetett és nem növelte a droghasználat problémáját - írták a szakemberek.

A kábítószerek tiltására, a használók bebörtönzésére és a drogkereskedelmet irányító kartellek elleni harcra épülő több évtizedes stratégiákat egyre több kritika éri az utóbbi években.

A jelentés szerzői bizonyítékokon alapuló megközelítést javasolnak, amely a kábítószerrel összefüggő erőszak és egészségi kockázatok - többek között a tűmegosztással terjedő HIV-fertőzés és hepatitisz - minimalizálásával törekszik a károk enyhítésére.

A szakértők konklúziója szerint a tiltásra és elnyomásra épülő kábítószer-ellenes stratégiák nem működnek. Mint fogalmaztak, a bizonyítékok azt sugallják, hogy ezek közvetett vagy közvetlen módon hozzájárulnak egyebek között a halálos kimenetelű erőszakos esetekhez, a fertőző betegségek terjedéséhez, a diszkriminációhoz és a túladagoláshoz.

Az ENSZ Közgyűlése - 1998 óta először - egy speciális ülésen fog tárgyalni világ drogproblémáiról április 19. és 21. között New Yorkban.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!