Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Tudósítóink

 • Korlátozzák a menekültgyermekek létszámát az iskolákban?

  A menekültek tömeges beáramlása óta a németországi iskolákban egyre nagyobb problémát jelent a migránsok gyermekeinek gyenge nyelvtudása. Sok esetben az általános iskola osztályaiban a német anyanyelvű tanulók száma még a 10 százalékot sem éri el, ami óriási kihívást jelent a tanárok számára is.
 • Előre lefutott a francia elnökválasztás?

  Franciaország következő köztársasági elnöke Emmanuel Macron lesz. Ez már most, valamivel több mint egy héttel a választások második fordulója előtt kijelenthető. A francia politikai elemzőket most főleg az foglalkoztatja, hogy a fiatal államfő milyen parlamenti többséggel rendelkezik majd.
 • Nagy reformba vágná a fejszéjét Trump

  Nem sikerült első 100 napja során visszavonatnia az Obama-féle egészségügyi törvényt, így most az adócsökkentéssel és a külpolitikával foglalja el magát Donald Trump amerikai elnök.
 • Sorra fordítanak hátat külföldi harcosai az Iszlám Államnak

  Egyre több nyugatról érkezett harcosa hagyja ott az Iszlám Államot, néhányan a török határon adták meg magukat.
 • Merkel üzent a briteknek: le az ábrándokkal

  A német kancellár a berlini törvényhozásban ismertette álláspontját, amelyet az Európai Unió szombatra Brüsszelben tervezett rendkívüli csúcsértekezleten fog képviselni Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetéséről. Angela Merkel kijelentette, hogy elsődleges szempontja a brit kilépés révén az Európai Uniót fenyegető veszélyek elhárítása, valamint a szigetországban élő németek érdekeinek védelme.
 • Újabb bírálat a kétsebességes Európának

  A közép-európai országok közül először Szlovákiát kereste fel Alexander Van der Bellen, Ausztria tavaly decemberben megválasztott új elnöke. Vendéglátójával, Andrej Kiska szlovák köztársasági elnökkel megegyeztek abban, hogy a kétsebességes Európa létrejötte esetén mindketten szeretnének az unió magjában maradni.
 • Európa legveszélyesebb emberével vacsorázott a brit kormányfő

  Theresa May brit kormányfőnek két brüsszeli vendége volt a Downing Street 10-ben: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Michel Barnier, az unió Brexit-ügyi főmegbízottja. Nem udvariassági látogatás volt ez, olyan témák megvitatására kellett felkészülnie a miniszterelnök-asszonynak, mint az unió 50 milliárd fontsterlinges Brexit-követelése, vagy az, hogy Spanyolország vétóval fenyeget Gibraltár státusza miatt.
 • Nem tragédia - mondta a német külügyminiszter, miután kikosarazták Izraelben

  Berlinben higgadtan fogadták, hogy az izraeli kormányfö nem volt hajlandó fogadni a német külügyminisztert. Sigmar Gabriel még Jeruzsálemben tett első nyilatkozatában úgy vélte, hogy Németországnak semmiképpen sem szabad az izraeli belpolitika eszközévé válnia. A találkozót az izraeli miniszterelnök azért mondta le, mert a német külügyminiszter megbeszélést folytatott a jeruzsálemi kormány településpolitikáját bíráló civil szervezetek képviselőivel.
 • Nem indul együtt a Híd és az MKP

  A Magyar Közösség Pártja pozsonyi székházában találkozott szerda délután az MKP és a Híd tárgyaló küldöttsége, hogy áttekintsék a szlovákiai megyei választások előtti vagy a hosszabb távú esetleges együttműködés lehetőségeit. Az eredetileg egyórásra tervezett megbeszélés csaknem három órásra sikeredett, lényegi megegyezés azonban nem született.
 • Összefognak a nők - így értékelik Ivanka Trump látogatását

  Az iparilag legfejlettebb, valamint leggyorsabban fejlődő államokat tömörítő G-20 szervezet mintájára a német kancellár kezdeményezésére úgynevezett W20 értekezlet kezdődött Berlinben a világ sorsát alakító nők részvételével. A konferencia alighanem legnagyobb érdeklődést kiváltó résztvevője az amerikai elnök leánya, Ivánka Trump. Öt Angela Merkel akkor hívta meg, amikor néhány hete a Fehér Házban tárgyalt Donald Trump-pal és az elnök leánya mellette foglalt helyet.
 • Jelképes lépés a német-lengyel közeledésben

  Vasárnap este a német kancellár és a lengyel kormányfő közösen nyitotta meg a világ legnagyobb ipari seregszemléjét, a hannoveri nemzetközi vásárt, amelynek idei díszvendége Lengyelország. Angela Merkel beszédében síkraszállt a piacok szabadsága mellett, és minden szempontból hátrányosnak nevezte a protekcionista intézkedéseket. Beata Szydlo hitet tett Európa mellett, mert új intézkedésekre van szükség további országok kiválásának megakadályozására az Európai Unióból.
 • Trump újabb területen gondolta meg magát

  Donald Trump azzal kampányolt, hogy ellenzi a nemzetközi kereskedelmi egyezményeket, de most úgy tűnik, az amerikai elnök mégis nyitott az Európai Unióval való alkura. Hírek szerint Washington hajlandó újragondolni a szabadkereskedelmi egyezmény ötletét.
 • Az EBESZ-ellenőr halálának felelősét keresik

  Amerikai állampolgár volt az az EBESZ-megfigyelő, aki egy kelet-ukrajnai robbanásban életét vesztette. A nemzetközi szervezet emberei a kijevi kormánnyal szembenálló lázadók területe közelében futottak aknára.
 • Döbbenetes sorsok: templomok lépcsőin hagyják a gyermekeiket, hogy megmentsék őket az éhhaláltól

  A szomszédos Kolumbiában keres jobb életet sok venezuelai, aki a szegénység és éhezés elől menekül. Az országban további tüntetések várhatók azt követően, hogy néhányan meghaltak a tiltakozások során.
 • Megdöbbentő oka van, miért újították fel a halálbüntetést Arkansasban

  12 év szünet után hajtottak végre újra kivégzést az amerikai Arkansas szövetségi államban. Úgy tűnik ezt továbbiak követik, egy egyszerű ok miatt: hamarosan lejár az egyik szernek a szavatossága, amellyel az elítélteket kivégzik.
 • Átírhatja a választási erőviszonyokat a párizsi támadás

  Elemzők szerint a választók további jobbratolódását eredményezheti a csütörtök esti párizsi terrortámadás, melyben egy rendőr meghalt, kettő pedig súlyosan megsebesült. Két nappal az elnökválasztások első fordulója előtt a legesélyesebb jelöltek a tragédiára való tekintettel felfüggesztették kampányukat.
 • Meddig mehetnek még tömegével Angliába dolgozni az EU országaiból?

  A brit képviselőház nagy többséggel elfogadta az előrehozott választásról szóló kormányjavaslatot. A királynő május 3-én feloszlatja a parlamentet, június 8-án választás lesz Nagy-Britanniában, és ezt - ha csak nem születik meglepetés - előreláthatólag Theresa May eddig is kormányon volt konzervatív pártja fogja megnyerni.
 • Irakban béke kell és reformok - mondta Sigmar Gabriel

  A német külügyminiszter Bagdadban kijelentette, hogy elsősorban az Egyesült Államok feladata Irak talpra állítása. Sigmar Gabriel szerint 2003-ban washingtoni kezdeményezésre a nemzetközi jog semmibevételével történt a katonai beavatkozás, amelynek súlyos következményeiért jórészt az amerikai kormányt terheli a felelősség.
 • Bizonyíték van rá: szaringázt vetettek be Szíriában

  „Megtámadhatlan” a bizonyíték arra, hogy április elején szaringázt vagy ahhoz hasonló anyagot vetettek be egy lázadó szíriai város ellen – ezt állítja a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet nevű nemzetközi csoport. Izrael szerint közben a szíriai kormánynak még mindig több tonna vegyi fegyvere lehet.
 • „A Németországban élő törökök diktatúrába taszítják otthon maradt társaikat”

  A berlini politikusok megdöbbenéssel fogadták, hogy a német földön élő több mint hárommillió török jelentős hányada Erdogan elnök irányvonalát támogatja. Ezt az ellenzéki zöldpárt török származású vezetője, Cem Özdemir úgy értelmezte, hogy a németországi demokrácia áldásait élvező törökök otthon maradt honfitársaikat szabályos diktatúrába taszították.
 • Theresa May váratlan húzásának okai

  Theresa May brit miniszterelnök kedd délelőtt váratlanul bejelentette, hogy az Egyesült Királyságban június 8-án előrehozott parlamenti választások lesznek.
 • Csak a vendégmunkásokban bízhat Szlovákia?

  A cseh korona erősödése miatt nőhet a szakemberhiány Szlovákiában. A cseh jegybank április 6-án elengedte az árfolyamküszöböt, azaz mostantól engedi, hogy a korona az euróval szemben a 27-es szint alá tudjon jönni, tehát erősödhessen. A szlovák munkavállalóknak így jobban megéri majd a szomszédos Csehországban állást vállalni, a cseheknek viszont nem lesz kifizetődő a szlovák munka.
 • Helyretette Juncker a Volkswagen vezérét

  A dízelbotrányba keveredett Volkswagen vezérigazgatója nagyot tévedett, amikor néhány héttel ezelőtt olyan hangnemben írt levelet az Európai Bizottság elnökéhez, mint amilyen stílusban a beosztottjaihoz szokott fordulni. Most nyilvánosságra hozott válaszában Jean-Claude Juncker szabályosan rendre utasította a német gépkocsikonszern élén álló Matthias Müllert.
 • Phenjan miatt Trump bezsarolta Kínát

  Növekszik az Észak-Korea körüli feszültség és immár japán hadihajók is csatlakoznak a térségbe küldött amerikai flottillához. A cél az, hogy eltántorítsák a phenjani rezsimet az újabb rakéta- és atomtesztektől. Trump amerikai elnök korábban jelezte: akár egyedül is kész „rendezni a kérdést”.
 • Elszomorította támogatóit Kiska

  Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök bejelentette, nem tervez politikai pártot alapítani, nem indul a 2020-as parlamenti választásokon és nem pályázik a miniszterelnöki posztra sem. Az ellenzéki pártok képviselőit elszomorította az államfő bejelentése.
 • Merkel ismét előretör

  A múlt hónap végén a Saar-vidéken tartott választás előtt úgy tűnt, hogy Martin Schulz, a Szociáldemokrata Párt újonnan megválasztott elnöke akkora népszerüségnek örvend, hogy leelőzte a kancellárt. A voksolás kimenetele azonban ezt alaposan megcáfolta. Angela Merkel támogatottsága a küszöbön álló két újabb tartományi választás előtt tovább erősödött.
 • Jó zsaru, rossz zsaru szereposztásban préseli Moszkvát a Nyugat

  A Trump-kormányzat továbbra is frontálisan szembemegy Moszkvával, miközben egyes szövetségesei megakadályozták, hogy újabb szankciókat vezessenek be a szíriai rezsim támogatásával vádolt Oroszországgal szemben. A Fehér Ház szerint Moszkva el akarja tussolni a múlt heti vegyifegyver-támadás tényeit.
 • Nem mindegy, hogy Britannia vagy Nagy-Britannia - több ezer eurós büntetés fenyeget

  A szlovák Geodéziai, Kartográfiai és Kataszteri Hivatal továbbra is érvényben kívánja tartani azt a törvényt, amely megszabja, hogy a médiumok és az egyes minisztériumok a hivatalos földrajzi megnevezéseket használják, nem pedig a rövidített változatukat. A napokban írásos figyelmeztetést kapott több szlovákiai szerkesztőség és minisztériumi sajtóosztály a hivataltól, mert a Brexitről szóló tudósításokban Britanniának nevezték Nagy-Britanniát.
 • Berlin: a szabadkereskedelemnek márpedig maradnia kell

  Berlinben a nemzetközi gazdasági szervezetek vezetői a világkereskedelem nyitottsága mellett szálltak síkra. A német kancellár hivatalában rendezett tanácskozáson előkészítették a világ iparilag legfejlettebb 20 országának júliusra, Hamburgba tervezett értekezletét is. Idén Németország tölti be a G-20 szervezetének elnöki szerepét.
 • Brazil húsnak híg a leve

  Egyre nagyobb méreteket ölt a behozott brazil hús körül kialakult botrány Szlovákiában. Pár napja újabb Brazíliából származó húsmintában találtak szalmonellabaktériumot. Közben arra is fény derült, hogy a fertőzött húskészítmények terjesztésében olyan offshore cégek is részt vettek, amelyek nem a megadott, hivatalos címen székelnek.

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
 • Legfrissebb hírek
 • Közlekedési hírek
 • Időjárásjelentés
 • Orvosmeteorológia
 • Sporthírek
 • Gazdasági hírek