Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Tudósítóink

 • Több ezren veszélyben, figyelmeztet az ENSZ

  Több ezer ártatlan ember hal meg Jemenben, ha a szaúdi vezetésű koalíció nem szünteti meg a kikötők blokádját – erre figyelmeztetett az ENSZ. A szaúdiak szerint viszont azt mondják: a hajókon fegyvereket is behozhatnak az Iránnal szövetségesnek tartott húti lázadók számára.
 • Nagyobb erőfeszítést vár az ENSZ a csehektől

  Az ENSZ-tagországokban végzett rendszeres felmérés ismét azt az ajánlást fogalmazta meg Csehországgal szemben, hogy jelentősebb mértékben igyekezzen tenni a roma integráció érdekében, és alaposabban vegye fel a küzdelmet a rasszizmussal és az iszlamofóbiával szemben.
 • Elakadt a Jamaica-koalíció

  Berlinben eredetileg azt remélték, hogy csütörtök éjszaka közös nevezőre tud jutni a Jamaica-koalíció megalakításáról tárgyaló négy párt, azonban a tanácskozásokat hajnali négy órakor felfüggesztették, hogy néhány órás pihenő után, délben ismét folytassák.
 • Nagyrészt igazak a volt brit kém állításai Trumpról

  „Jobbára igaz” – ezt állítja az elhíresült Trump-dossziéról az anyag összeállításában fontos szerepet játszó volt brit kém. A Trump-csapat és Moszkva állítólagos összejátszását taglaló állítások között volt olyan is, amely az akkor még üzletember Donald Trump állítólagos moszkvai szexuális kicsapongásait taglalta.
 • Szövetséget alkotnak Babiš ellen

  Demokratikus Blokk néven pártszövetséget hozott létre négy cseh jobbközép párt, hogy közösen érvényesítsék érdekeiket az új képviselőház hétfőn kezdődő alakuló ülésén. A kormányalakítással megbízott Andrej Babiš már korábban bejelentette: valószínűleg kisebbségi kormányt alakít, mert a pártok többsége nem hajlandó koalícióra lépni vele.
 • Dübörög a német gazdaság

  A közelmúltbeli, mintegy 1,5 százalékos gazdasági növekedés helyett most már legalább 2,2 százalékos emelkedéssel számolnak. Ám a növekedéssel párhuzamosan a kockázatok is erősödnek.
 • A szlovák belügyminiszter szerint rossz döntés a határellenőrzés visszaállítása

  „Szlovákia minden erejével ellenzi, hogy a schengeni övezeten belül visszaállítsák a határellenőrzést, amennyiben erre nem szolgáltat okot a biztonsági helyzet” – jelentette ki Robert Kaliňák szlovák belügyminiszter, a Szlovákia schengeni térségbe való belépésének 10. évfordulójára rendezett konferencián.
 • Puccs után: biztonságban van a diktátor

  Erőszakmentes átmenet – így állítja be a hadsereg Zimbabwében a szerda hajnalban történt puccsot, melynek során elfoglalták az állami televíziót, és őrizet alá helyezték a 93 éves Robert Mugabe elnököt. A hivatalos közlemény szerint az „elnök környezetében lévő bűnözőket” akarták eltávolítani.
 • Minisztérium a társadalmilag kirekesztett közösségek számára?

  A legerősebb szlovák ellenzéki párt önálló minisztérium létrehozását javasolja a szociálisan kirekesztett közösségek számára, mely szavatolná a rájuk vonatkozó törvények betartását, egyúttal megszüntetné a romaügyi biztos hivatalát. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) elképzelései között szerepel az érdem szerinti jutalmazás elve és az ilyen csoporthoz tartozóknak nyújtott lehetőségek bővítése.
 • Az oroszok szerint Theresa May nem Vaslady

  „Theresa May nem Margaret Thatcher, nincs olyan fogása” – ezzel válaszoltak orosz politikusok a brit miniszterelnök különösen éles, Moszkvának címzett beszédére. Theresa May többek között azt mondta: Oroszország „hamis hírekkel” akarja aláásni a nyugatot.
 • Egyre árnyékosabb a német-lengyel viszony

  Berlin és Varsó kapcsolatára árnyék vetült, amióta a Jog és Igazságosság Párt vette át a kormányzást Lengyelországban. A feszültséget tovább fokozta, hogy Varsóban kormánypárti politikusok a közelmúltban háborús jóvátételi követeléssel álltak elő. A hétvégén egy tömeggyűlésen a kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski már határozott formában sürgetett kárpótlást Németországtól. Berlinben ezt az igényt elutasítják.
 • Autógyárért harcol Magyarország és Szlovákia

  A kínai Zhi Dou elektromos autókat gyártó vállalat telephelyet keres magának Közép-Európában. A versenyben több ország, köztük Szlovákia is esélyesként szerepel. A kínai cég 400 millió eurós beruházás megvalósítását tervezi, és 2020-ban indítaná el a gyártást.
 • Ezt tudnia kell, ha Németországban autózik!

  A tél beköszönte minden évben átmeneti zűrzavarral jár, ugyanis sokan az előrejelzés ellenére sem készülnek fel a havazással járó forgalmi nehézségekre és csak akkor igyekeznek lecserélni autójuk nyári gumiját, amikor már csúszóssá váltak a közutak. Németországban idén új, szigorított, téli közlekedési rendszabályok léptek életbe.
 • Trump egója nemzetbiztonsági kockázat?

  Putyin orosz elnökkel való találkozója miatt ismét éles kritikát kapott Donald Trump. Az amerikai elnököt ezúttal két volt amerikai hírszerzési főnök bírálta, megemlítve, hogy „nemzetbiztonsági kockázat”, akit az orosz elnök „manipulál”
 • Valami nincs rendben a Smer háza táján

  Négy nappal a megyei önkormányzati választásokon elszenvedett veresége után most mutatkozott először a nyilvánosság előtt a legnagyobb szlovák kormánypárt, a Smer elnöke, Robert Fico miniszterelnök. Úgy tűnik, a párton belül nincs egység. A Smer alelnöke szerint személycserékre van szükség.
 • Az oroszokra mutogatnak a gigantikus méretű emailes adatlopási botrány kapcsán

  Bocsánatot kért a masszív adatvesztésekért, majd az oroszokat vádolta a Yahoo technológiai cég volt vezérigazgatója. Marissa Mayert az amerikai Szenátusnak az internetes biztonsággal foglalkozó bizottsági ülésén hallgatták meg.
 • Megéri a karácsonyt a Brexit-kormány?

  Hatalmas nyomás alá került a brit konzervatív kormány, miután rövid időn belül egy második miniszter is lemondott. A nemzetközi fejlesztési és segélyezési tárca vezetője azért távozott, mert izraeli nyaralásán több találkozót is tartott kormányilletékesekkel, de úgy, hogy saját kabinetjének nem számolt be erről.
 • Öngyilkos lett a kirúgott miniszter

  Immár halálos áldozata is van a brit politikai elitet érintő szexuális és zaklatási botránynak. Walesben holtan találták a tartomány autonóm kormányzatának egyik volt tagját, akit nem részletezett zaklatási vádak miatt néhány napja felmentettek.
 • Újabb nagy név az offshore-botrányban

  Újabb angol királyi név merült fel az úgynevezett Paradise-papírokkal összefüggésben. Károly walesi herceg, úgy lobbizott a klímavédelmi törvények módosításáért, hogy nem jelezte: offshore cége sokat profitálna a szabályok megváltoztatása nyomán.
 • Berlusconi közel a visszatéréshez

  Visszatérhet az olasz politikába Silvio Berlusconi. A volt miniszterelnök által támogatott pártkoalíció megnyerte a szicíliai regionális választást. A voksot a jövő évi országos parlamenti választások előtti fontos tesztnek tartják és úgy tűnik, a 81 éves Berlusconi nem akar kimaradni a hatalomból.
 • Trump megint megfenyegette Észak-Koreát

  Békés egymás mellett élésre szólította fel, de megfenyegette Észak-Koreát az amerikai elnök. Szöuli látogatása kezdetén Donald Trump azt mondta: az Egyesült Államok „teljes katonai erejét” bevetve kész megvédeni magát és szövetségeseit az atomfegyverekkel fenyegetőző észak ellen.
 • Vajon hogy viselkedik Trump a klímakonferencián?

  Nemzetközi környezetvédelmi értekezlet kezdődik Bonnban. Az ENSZ védnöksége mellett rendezett konferencián ezúttal a csendes-óceáni szigetország, Fidzsi, elnököl és a világszervezet tagállamait, valamint kormányoktól független szervezeteit, közel 25 ezer küldött képviseli. A tíznapos tanácskozáson ajánlásokat fogalmaznak a globális felmelegedés féken tartására. Az ajánlásokat a jövő év végére, a lengyelországi Katowicében tervezett következő klímakonferencián kötelező érvényűvé akarják tenni.
 • Meglepő nevek az offshore-ügy érintettjei között

  Az angol királynő, a kanadai miniszterelnök környezete és egy jótékonykodó rocksztár is érintett a legújabb offshore-ügyben.
 • Ilyen viselkedési tanácsokat kapott Donald Trump

  Az etikett fontosságára figyelmeztették a másfél hetes ázsiai útra induló Donald Trump amerikai elnököt. Így például emlékeztették a szabadszájú politikust, hogy a kultúra fontos része, hogy a „partnerek megőrizhessék az arcukat”, azaz ne szégyenítsék meg őket nyilvánosan. Vajon diplomatikus lesz-e Trump?
 • Lemondott a riporter térdét megfogó miniszter

  Kisebb válságot okozott a brit kormányban a védelmi miniszter lemondása. Sir Michael Fallon hivatalosan azért távozott, mert évekkel ezelőtt megérintette egy újságírónő térdét. A Weinstein-ügy nyomán a westminsteri parlamentet is megrázták a szexuális zaklatási vádak.
 • Elnapolták a menekülttémát a német koalíciós tárgyalásokon

  Berlinben a koalíciós kormány megalakításáról kezdett tárgyaláson ma az eredeti napirendtől eltérően nem a menekültkérdést illető nézeteket próbálják egyeztetni, mert nagyobb felkészülést akarnak biztosítani a felek álláspontjának ismertetésére. A téma elnapolásában alighanem szerepet játszik a New York-ban elkövetett iszlamista merénylet, valamint egy szír menekült pokolgépes robbantás előkészítésének gyanújával Schwerinben történt letartóztatása. Azonban borzolja a kedélyeket a menedékkérőkre fordított összeg felszökése is.
 • Nem teljes az egyetértés a berlini merénylet emléktáblája körül

  Berlinben a tartományi törvényhozás több képviselője is megütközéssel nyilatkozott a tavaly karácsony előtt elkövetett merénylet készülőben lévő emléktáblájáról. Azt kifogásolják, hogy a felirat csupán az áldozatok nevét és nemzetiségét rögzíti, de nem tesz említést arról, hogy a tizenkét emberéletet követelő erőszakot szélsőséges iszlám terrorista követte el.
 • Meggátolnák Babis kisebbségi kormányát

  Miloš Zeman cseh köztársasági elnök megbízta Andrej Babišt, a képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalom elnökét, hogy alakítson kormányt Csehországban.
 • Európa sem akar kimaradni az autóipari fejlődésből

  Jelentős térhódítás várható az elektromobilitás tekintetében – véli a szlovák uniós biztos.
 • Puigdemont most a belgáknál nyilatkozik

  "Lelkes és sok erőt ad neki a támogatás" - ezt állítja Carles Puidgemont, a spanyol kormány által eltávolított katalán vezető új ügyvédje. A katalán önkormányzat volt vezetője Belgiumban keresett menedéket, ahol hírek szerint hamarosan beszédet mond.

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
 • Legfrissebb hírek
 • Közlekedési hírek
 • Időjárásjelentés
 • Orvosmeteorológia
 • Sporthírek
 • Gazdasági hírek