Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Tudósítóink

 • Német választások: kis meglepetés várható

  Két nappal a németországi választások előtt változatlanul úgy tűnik, hogy az elkövetkező törvényhozói időszakban is Angela Merkel lesz a kancellár, de a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok arra vallanak, hogy az elmúlt napokban kizárólag az Alternatíva Németország számára elnevezésű jobboldali pártnak sikerült tovább erősítenie népszerűségét a szavazók körében, így nem lehet kizárni, hogy vasárnap közvetlenül felsorakozik a jelenleg kormányzó koalíciós pártok mögé és maga mögé utasítja a Baloldali Pártot, a zöldeket és a szabaddemokratákat.
 • Kim Trumpnak: tűzzel zabolázom meg a vén trotlit

  „Drágán megfizet beszédéért” Donald Trump – erre figyelmeztette Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az amerikai elnököt, aki a héten azt mondta az ENSZ-ben, hogy akár az ország elpusztítása is lehetőség. Mindez aggodalommal tölti el Japánt, amely attól tart, hogy a phenjani rezsim újabb hidrogénbombát tesztel majd, ezúttal a Csendes-óceánon.
 • Félmilliárdos médiatámogatást osztott ki a kormány

  Komoly anyagi támogatást nyújt a magyar kormány a Magyar Közösség Pártja médiastratégiájára. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta, erről már a kormánydöntés is megszületett, melynek köszönhetően összesen 1,6 millió euró (490 millió forint) érkezik erre a célra a Felvidékre.
 • Már a rendőrséget is be kellett vetni Barcelonában

  Egyre feszültebb a helyzet Katalóniában, ahol a központi spanyol kormány által törvénytelennek tartott függetlenségi népszavazásra készülnek. Barcelona utcáin több ezren tüntettek, miután a spanyol hatóságok a rendőrséget bevetve lépéseket tettek a referendum megakadályozására.
 • Maria elsöpörte a Despacitót is

  Áram nélkül maradt Puerto Rico szigete a Maria hurrikán pusztítása nyomán. Az amerikai Országos Hurrikánközpont szerint katasztrofális áradások sújtják a sziget egyes részeit.
 • Időzített bombára panaszkodnak a menekültek miatt

  Roskadozik a francia igazságszolgáltatás a migránsok okozta töbletterhelés miatt, több nagyváros bírósága gyakorlatilag a működésképtelenség szélére került. A hatóságoknak külön fejtörést okoz az úgynevezett elszigetelt kiskorú bevándorlók kezelése, ezt a problémát egyes bírák „időzített bombának” tartják.
 • A német pénzügyminiszter megvédte a magyar kormányt

  A német pénzügyminiszter közvetve védelmébe vette a magyar kormány politikáját. 75. születésnapján mondott beszédében Wolfgang Schäuble úgy vélte, hogy Nagy-Britannia kiválása után mindent meg kell tenni, az Európai Unió egységének megőrzésére és ennek érdekében kerülni kell, hogy a kis és nagy tagállamok között ellentétek támadjanak.
 • A németek kevésbé tartanak a hétvégi választástól, mint a V4-ek?

  A Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap szerint Közép-Európa, azon belül is a visegrádi országok jobban tartanak a hétvégi németországi választásoktól, mint maguk a németek.
 • Trump keményeket mondogatott az ENSZ-ben

  Harcias beszédet mondott az ENSZ-ben Donald Trump amerikai elnök. A célkeresztbe Észak-Korea és Irán került. Az amerikai elnök arra kérte "az erkölcsös államokat", hogy szálljanak szembe a veszélyes országokkal.
 • Perelnek a menekültek Németországban

  Az újraválasztásáért küzdő Angela Merkel kancellár változatlanul úgy véli, két évvel ezelőtt helyesen járt el, amikor megnyitotta az ország határait a menekültek tömegei előtt. Időközben ugyan számos megszorító intézkedés lépett életbe a menekültáradat korlátozására, valamint azon személyek távozásának szavatolására, akik nem részesültek menedékjogban, azonban – mint a Süddeutsche Zeitung cimű napilap közölte, – egyre többen a bíróságok segítségével remélik németországi tartózkodásuk biztosítását.
 • Még van bizonytalanság a kormány új pénzosztása körül

  Ötmilliárd forintos pénzcsomagot szán a magyar kormány Dél-Szlovákia gazdaságfejlesztésére. A pénz elsősorban a szlovákiai magyar kis- és középvállalkozások támogatására érkezik. A felvidéki elosztási mechanizmus megtervezését a Magyar Közösség Pártjára bízta a magyar kormány.
 • Trump Észak-Koreát és Iránt ostorozhatja a "gonosz tengelyében"

  Várakozások szerint Donald Trump amerikai elnök mai ENSZ-beszédében nemzetközi összefogást sürget majd Észak-Korea és a nukleáris ambíciókkal vádolt Irán ellen is. Kormányzata szerint ugyanis ez a két ország fenyegeti a világ biztonságát, még ha ebben nem minden szövetségese is ért egyet vele
 • Megúszhatja a botrányt a cseh favorit párt vezetője

  Bő egy hónap múlva parlamenti választásokat tartanak Csehországban. A favoritnak számító párt vezetőjét, Andrej Babišt azonban vádemelés fenyegeti. Kérdés, beleroggyanhat-e az ÁNO az első embere körüli civakodásba, és az sem egyértelmű, hogy a pártelnököt elsodorja-e a botrány.
 • Hova vezet ez? Európa a britekre vár, miközben Johnson Mayt fúrja

  Vajon tovább kell-e várni arra, hogy kiderüljön, mit akarnak a britek? Miközben a maradék 27 tagállamot képviselő Brüsszel megkezdte a kilépési tárgyalásokat a válásra szavazó Nagy-Britanniában, a brit kormány továbbra is erősen megosztott abban, hogy milyen jövőbeli viszonyt akar az EU-val. Erre példa a külügyminiszter programbeszédnek beillő újságcikke.
 • Sörfesztivál orvosi receptre

  Münchenben a hét végén megnyílt a világ legnagyobb sörfesztiválja, az Oktoberfest. A 16 napon át tartó sörfesztivál idén - különleges engedéllyel - két nappal hosszabb időn át várja a szomjas, no meg szórakozni vágyó közönséget, és így Németország nemzeti ünnepén, október 3-án, kedden este zárja kapuit.
 • Új információk a londoni robbantásról

  Gyorsan halad a nyomozás - így jellemezte a brit belügyminiszter a kudarcot vallott pénteki londoni metrómerénylet utáni eseményeket. A hétvégén két fiatalt is letartóztattak, aminek nyomán mérsékelték a korábbi készültség szintjét. Ez azt jelenti, hogy nem számítanak azonnali merényletre.
 • Kaszálnak az azeriek: meghosszabbították az "évszázad olajüzletét"

  További 25 évre meghosszabbították az „évszázad üzletének” is nevezett szerződést az azerbajdzsáni olajmezők kiaknázására. A BP energiacég által vezetett csoport az azeri kormánnyal állapodott meg három mező, köztük egy mélytengeri lelőhely közös kiaknázásáról.
 • Siratják az EU-s dolgozókat a brit vendéglátósok

  Dühösen fogadta a brit vendéglátó ágazat a kormány Brexit utáni bevándorlási tervét, amely szerint szigorúan korlátoznák az EU-s állampolgárok munkavállalási és letelepedési lehetőségeit. A brit kávézók és éttermek számára az európaiak hazavándorlása miatt az utóbbi évben nehezebb lett munkaerőt találnia.
 • A németek okultak a görög példából

  A német pénzügyminiszter elvben helyeselte az Európai Bizottság elnökének javaslatát, amely szerint az euróövezetet mielőbb terjesszék ki valamennyi uniós országra, de Athén példáját idézve óvott az elhamarkodott intézkedésektől. Mint Wolfgang Schäuble hangsúlyozta, a valutaegységhez csak azok az országok csatlakozhatnak, amelyeknek gazdasági helyzete megfelel a belépési feltételeknek.
 • Lesz pénz az élelmiszerbotrány kivizsgálására

  Az élelmiszerek minőségi tesztelésére fordítható anyagi támogatásért folyamodhatnak az Európai Bizottsághoz azok az uniós tagállamok, amelyek az élelmiszerek kettős minőségére gyanakszanak – közölte a csehországi Jihlavában Věra Jourová, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős biztosa.
 • Készültségben a NATO a masszív orosz hadgyakorlat miatt

  Készültségbe helyezték a NATO-erőket az Oroszország és Belarusz által indított masszív hadgyakorlat miatt. A Nyugat 2017 fedőnevű manőverekben közel 13 ezer katona vesz részt. Moszkva azt állítja: szomszédai „nyugodtan alhatnak”, mert nem akar behatolni területükre.
 • Az Apple székház legalább akkora csúcstechnológia, mint az iPhone

  Miközben a hívek az új iPhone-ok bemutatójára figyeltek, a sajtó és a külvilág első ízben nyert bepillantást az Apple cég épülő új székházába. A futurisztikus és csúcstechnológiát felvonultató gyűrű többezer dolgozó otthona lesz majd, amikor elkészül.
 • Vannak, akiket luxusba fújt a hurrikán

  Akár 70 milliárd dolláros kárt is okozhatott a Harvey és Irma hurrikán - mondja egy biztosítócég. A Hiscox vezetése szerint az idei év az egyik legrosszabb a természeti csapások szempontjából. Közben Floridában visszaengedték otthonaikba a déli szigetek lakóinak egy részét.
 • Nehezen értelmezik a pápa szavait Franciaországban

  Franciaországban is komoly, olykor hisztériába hajló vita zajlik arról, hogy miként kell értelmezni Ferenc pápa menekültekkel és migránsokkal kapcsolatos megnyilatkozásait. Az elmúlt napokban végre kiegyensúlyozottabb elemzések is megjelentek, amelyek úgy tűnik, kellő perspektívába helyezik a kérdést.
 • A klímaváltozás ügyéért harcol az ENSZ-közgyűlés új elnöke

  Keddtől Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter az ENSZ-közgyűlésének elnöke. Szlovák politikus első alkalommal foglal el ilyen magas pozíciót az ENSZ rendszerében. Egy évre szóló megbízatása alatt a konfliktus megelőzésre szeretné a legnagyobb hangsúlyt fektetni, egyebek mellett a klímaváltozás területén.
 • "Emberi életre alkalmatlan" szigetek maradtak Irma után

  „Alkalmatlan az emberi életre” – így jellemzik a Brit Virgin-szigeteket az Irma pusztítása után. A hurrikán nyomán felmerült, hogy Florida szövetségi állam déli partvidékén is humanitárius válság alakulhat ki.
 • May megnyerte a Brexit-szavazást

  A brit parlament megszavazta az Európai Unióból való kilépésről szóló törvényt. A javaslat 36 fős többséggel ment át a törvényhozás alsóházán. Sok olyan képviselő sem mert szembehelyezkedni vele, aki elvből elutasítja a Brexitet. Közben több példája is van annak, hogy a szigetországban szándékosan megnehezítik az EU-s állampolgárok életét.
 • Megmenekült a szlovák kormány, de kevés a konkrétum

  Kibővítették a koalíciós szerződést a szlovák kormánypártok, ezzel vége a kormányválságnak.
 • Szaakasvili visszatérése tovább fokozhatja a feszültséget

  Ugyan megfosztották ukrán állampolgárságától, de támogatói áttörték a határkordont és bejuttatták az országba Miheil Szaakasvilit. Az egykori grúz elnök, majd az odesszai régió kormányzója júliusban vált hontalanná, amikor Porosenko ukrán elnök megfosztotta állampolgárságától.
 • Fico Európa krémjében látja Szlovákiát

  Robert Fico szlovák miniszterelnök úgy gondolja, nem szükséges népszavazást tartani arról, hogy a többsebességes Európa létrejötte esetén Szlovákia csatlakozzon-e a mag-Európához.

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
 • Legfrissebb hírek
 • Közlekedési hírek
 • Időjárásjelentés
 • Orvosmeteorológia
 • Sporthírek
 • Gazdasági hírek