Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Kötelező prémiumra számíthatnak a francia dolgozók

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dolgozóinak is kötelező módon jutalmat kell adnia a jövőben Franciaországban annak a cégnek, amely a korábbinál magasabb osztalékot fizet részvényeseinek - erről határozott szerdán Nicolas Sarkozy államfő. Az újfajta kötelezettség az ötvennél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatokra vonatkozik, az annál kisebbek számára az eljárás önkéntes.

Ha van pénz a részvényesek számára, abból a dolgozóknak is kell jutnia - indokolta döntését a francia államfő. Nicolas Sarkozy "értékmegosztásnak" nevezte a kötelező prémiumot, amely szerinte a társadalmi igazságosságot erősíti.

A gazdasági válság idején a cégek áldozatot kértek dolgozóiktól, ezért természetes, hogy amikor visszatér a növekedés, a nyereségből ők is részesüljenek - fogalmazott a köztársasági elnök. Azért, hogy ne tudják egyszerű kampányfogással vádolni, Sarkozy arról is döntött, hogy a jutalmat nem csak az idén, hanem minden alkalommal ki kell fizetni, amikor a részvényesek az előző évinél magasabb osztalékot kapnak.

Arról, hogy mekkora legyen a kötelező jutalom összege, és hogy milyen formában fizessék ki azt, a munkáltatóknak és a szakszervezeteknek közösen kell dönteniük. A költségvetési tárca korábban dolgozónként ezer euróban, mai árfolyamon valamivel több mint 260 ezer forintban akarta meghatározni a prémium mértékét, de az államfő végül a tárgyalásos megoldás mellett döntött.

A cégtulajdonosok nem örülnek az új ötletnek, az elmúlt hetekben, amióta az elképzelés felmerült, igyekeztek megakadályozni, hogy a kormány kötelezővé tegye a prémium kifizetését. Annál is inkább, mivel az előrejelzések szerint számos vállalat az idén a tavalyihoz képest lényegesen nagyobb nyereséget könyvelhet majd el.

Az ötvennél kevesebb főt foglalkoztató cégeket várhatóan adókedvezményekkel igyekeznek rávenni arra, hogy ők is fizessenek jutalmat nyereségükből. Az új prémiumról szóló törvényt a tervek szerint még a nyár előtt megalkotja a kormány.