Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Vízhiány fenyegeti Európát

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vízhiány fenyegeti Európát - figyelmeztet az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése, amelyet a marseille-i Nemzetközi Vízügyi Fórumon mutattak be. Különösen a déli országokat sújthatja a vízhiány, bár Angliában épp most jelentettek be locsolási tilalmat. Szvetnik Endre mondja el a részleteket.

A víz élet - vízből pedig kevés lehet Európában. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint a szűkös forrásokat pazarolják a kontinensen, és törvényekkel kellene kikényszeríteni a hatékonyabb vízgazdálkodást.

"Ahelyett, hogy az idei problémát locsolási tilalommal oldanák meg, hosszabb távú megoldásokat kell keresni" - mondta Jaqueline McGlade professzor, az ügynökség végrehajtó igazgatója.

"A hosszú távú beruházásoknak figyelembe kell venniük, hogy különböző módon lehet biztosítani a hozzáférést a vízhez, és különböző minőségű vizet lehet felhasználni" - tette hozzá. Az ügynökség egy népszerűtlennek tűnő gondolatot is megfogalmazott, arra utalva, hogy Európában olcsóbban kapjuk a vizet, mint amennyibe valójában kerül.

A jelentés szerint részben az éghajlatváltozás miatt egyre több európai régióban lép fel vízhiány. Az EU-ban a mezőgazdaság a természetes forrásokból származó víz 25 százalékát használja fel, de Dél-Európában ez az arány eléri a 80 százalékot. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint a túlzott vízkinyerés akadályozza a halak mozgását. Statisztikák szerint az átlag európai 130 liter vizet használ fel egy nap - az amerikai és japán átlag ennek kétszerese.

A marseille-i fórumon 130 ország támogatta azt, a célkitűzést hogy a közelgő riói csúcson határozottabban lépéseket tegyenek a vízhiány enyhítésére.

Mihail Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkár, a Nemzetközi Zöld Kereszt nevű szervezet elnöke azt mondta: nem lehet már a 20. századi szinten fogyasztani a vizet. "A globális vízválság szorosan összefügg a modern gazdasággal és politikával" - fejtegette.

Az európai problémát jól illusztrálja, hogy Nagy-Britanniában éppen most közölték, hogy áprilistól locsolási tilalmat vezetnek be az ország dél-keleti részén. Az angolok nagy részének van legalább egy kiskertje, így a tilalom nagy csapást jelent. A nyári olimpiára látogató vendégek pedig egy a szokásosnál szárazabb Londonba érkezhetnek. A brit hatóságok szerint azonban két, szokatlanul száraz tél után a normálisnál jóval alacsonyabb a vízszint a tározókban.