Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Hatalmas kár érte a pármai sajtgyártókat

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hétvégi olaszországi földrengés hatalmas károkat okozott a térség hagyományos sajtgyártóinak is. Közel 16 ezer tonna parmezán és Grana Padano sajt semmisült meg, a gyártók kára pedig több százmillió euró.

A hét halottat követelő földrengés hatalmas anyagi kárt okozott a bolognai spagetti, a pármai sonka és sajt szűkebb hazájában.

Körülbelül 400 ezer kerék parmezán és Gran Padana sajt semmisült meg, amikor ledőltek azok a polcok, amelyeken az egyenként 50 kilós kerekeket érlelték. Az anyagi kár közel negyedmillió euró.

A helyi gazdaszervezetek szerint a termelők tizedét érte kár. A 70 éves Dante Caretti elmondta, hogy nála 32 ezer kerék sajt borult a földre, és két év munkája ment veszendőbe. A sérült sajtok megpenészednek, és ki fogják dobni azokat.

A földrengés nemcsak raktárakat, de egy tucatnyi sajtüzemet is megrongált. Kár érte a pármai sonka gyártóit is, többszáz sertés pusztult el. Emellett gabonasilók, öntözőrendszerek és más mezőgazdasági eszközök is tönkrementek. Az olasz iparszövetség szerint több százmillió eurós a kár.

Az olasz állam pénzalapokat szabadított fel a mentesítésre. Közben több mint ötezer otthontalanná vált ember sátrakban, autókban és rendkívüli szállásokon kénytelen meghúzni magát.

Valentin napi wellness ajánlatok

Kényeztesse párját Valentin napi meglepetéssel valamelyik wellness szállodában.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!