Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Jól jön a válságban egy volt gyarmat

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az eurót használó Portugáliát olyan válság sújtja, hogy volt gyarmatai, többek között az olajban gazdag Angola sietnek segítségére. Az utóbbi években több tízezer portugál vándorolt ki az afrikai országba, a helyi elit pedig megszorult portugál vállalatokba fekteti be dollármillióit.

Ötszáz év gyarmati uralom és néhány évtizedes függetlenség után fordult a kocka: az ex-gyarmattartó Portugália szorul rá az általa egykor irányított országokra, és évtizedeken át tartó afrikai bevándorlás után az anyaország lakosai vándorolnak ki a fekete kontinensre.

Portugáliában 3 százalékkal zsugorodik az idén a gazdaság, miközben 15 százalékos a munkanélküliség. Az egyik miniszter meg is jegyezte: "ha valakinek nincs állása, akkor lehet, hogy a határokon kívül kell munkát keresnie" - írja helyszíni tudósításában a brit Guardian.

Több tízezer honfitársa erre már jóval korábban rájött. Angolában 2003-ban csak 21 ezer portugál állampolgár élt, ma már több mint 100 ezer. Az országban bejegyztett cégek 38 százaléka portugál.

Az olajban gazdag afrikai állam sokáig 15 százalékos növekedést produkált, ami most még mindig irigylésre méltó 8-10 százalékra mérséklődött. Luandában, a fővárosban daruk takarják el a horizontot és az építkezési boomból kiveszik a részüket a portugál vállalatok is.

A tudósító által megkérdezett európaiak arról beszéltek, hogy tárt karokkal fogadják őket, és nem érzik, hogy az angolaiak sértetten emlékeznének a gyarmati időkre. A kulturális kötelékek és a közös nyelv különösen fontos, és az angolaiak megőrülnek a portugál futballért. A helyi hatóságok pedig megválogatják, hogy kit engednek be.

Mindeközben az angolai elit felvásárolja a lisszaboni luxuslakásokat és portugál energiacégekbe és bankokba fektet be. Immár a lisszaboni tőzsdén jegyzett cégek átlagban 4 százalékát birtokolják - jegyzi meg a Guardian.

Nem minden fenékig tejfel azonban a volt gyarmaton. A munkanélküliség 26 százalékos és hatalmas a szakadék a helyi lakosok, valamint a gazdagnak számító bevándorlók között - akik nemcsak portugálok, de kínaiak és brazilok is.

Dos Santos elnök a második legrégebb óta kormányzó afrikai államfő, akit épp most választottak újra nagy többséggel. Sokan korrupt diktatúrának tartják országát és éppen az ő lánya az egyik nagybefektető, aki portugál cégekben vesz részesedést. "Úgy tűnik, az EU-ban ez senkit sem zavar" - jegyezte meg egy angolai ellenzéki vezető.