Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Magyar mintát követnek a közmunkában a britek?

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hat hónapnál hosszabb ideje munkanélküli segélyben részesülő britektől mostantól fogva napi jelentéstételt követelnek arról, hogy kerestek-e munkát, és ha igen, miért nem találtak. Ha a környéken valóban nincs munkalehetőség, vagy a segélyezett nem igazán törte magát munkahely-szerzésért, akkor ezentúl közmunkára kötelezik.

Az angol közmunkások változatos feladatokat is kaphatnak, nem csak gyomirtást vagy erdőgondozást. Beoszthatják őket a falusi vagy kisvárosi háborús hősi emlékművek tisztítására, közparkápolásra, virágültetésre, és ha ilyen jellegű munkára nem alkalmasak, akkor szociális munkára, például kiszolgálónak az idősek önkormányzati étkezdéjében.

Ami eltér a magyar rendszertől: az álláskereső ruhasegélyt kaphat, hogy rendesen öltözve jelenjen meg a vállalatok munkásfelvételi irodáiban.

Ha valaki nem hajlandó élni az új támogatási rendszer feltételeivel, akkor első alkalommal három hétre, második alkalommal 3 hónapra megvonható tőle a munkanélküli segély.

David Cameron brit miniszterelnök a hétfőn életbe léptetett közmunka-rendszer beindításakor hangsúlyozta, hogy a cél a teljes foglalkoztatottság. A közmunkát heti harminc órában kell végezni, tartama fél évig terjedhet. Azután heti négy órában támogatott, aktív munkahelykeresés következik.

Az angliai munkanélküliség 1998 óta fokozatosan csökken, de még mindig magas és sok a régóta segélyen élő, van olyan segélyezett, aki évek óta nem dolgozott.