Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Akadozhat az egészségügyi ellátás a nővérek felmondása miatt Szlovákiában

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Február 1-től körülbelül 600 egészségügyi nővér munkaviszonya ért véget Szlovákiában. A nővérek a tömeges felmondással szeretnék kiharcolni a magasabb béreket. Érdekvédelmi szövetségük a Robert Fico kormányfővel folytatott párbeszéd megszakadása után azt kéri az összes politikai párttól, hogy rendkívüli parlamenti ülésen vitassák meg a szlovák egészségügyben kialakult helyzetet.

Viliam Novotný, idegsebész, a pozsonyi parlament egészségügyi bizottságának korábbi elnöke arról tájékoztatott, hogy a nővérek tömeges felmondásával a szlovákiai kórházak elveszíthetik működőképességüket. "Igazán kritikus a helyzet egyes állami kórházakban. A legtöbb nővér az eperjesi kórházból távozott. Itt nagyjából 300 nővér hiányzik a munkahelyéről. A másik helyen a zsolnai kórház szerepel, ebben a kórházban 175 nővér mondott fel. A harmadik legsúlyosabb helyzet a nagyszombati kórházban alakult ki, onnan 50 nővér távozott" - számolt be Novotný. Trencsénben, Alsókubinban, Bajmócon és Turócszentmártonban szintén sokan felmondással fejezték ki elégedetlenségüket az egészségügyben uralkodó állapottal és a fizetésükkel. Zsolnán egyébként már szombaton bejelentették, hogy a nővérek felmondása miatt megszüntetik az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályt, s a betegeket más kórházakban helyezik el.

Monika Kavecká, a Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Szövetségének elnöke szerint ezeknek a tényeknek kellene cselekvésre késztetniük a parlamentet. "A Nemzeti Tanácsban reménykedünk, amely nyomást gyakorolhatna a kormányra, hogy oldja meg a helyzetet" - fogalmazott Kavecká.
Míg a nővérek azt mondják, távozásuk gondot okoz a betegellátásban, a szaktárca szerint nincs szó válsághelyzetről. Viliam Èislák egészségügyi miniszter továbbra sem hajlandó engedni a követeléseknek, ehelyett hétfőn délután rémhírterjesztés gyanújával tett feljelentést a nővérek kijelentése miatt, amely szerint veszélybe került az egészségügyi ellátás néhány kórházban. A tárcavezető hozzátette, hogy a nővérek, akik nem álltak munkába, jelenleg munkanélküliek.

A megüresedett állásokra ugyan vannak jelentkezők, az orvosok mégis aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy a szakképesített nővérek pótlása évekig is eltarthat. "Ezt nem lehet megoldani úgy, hogy bevetünk száz új nővért akármilyen specializációval. Így nem működik az egészségügyi ellátás. Azt a minőséget és azt a komfortot, melyet a távozó nővérek nyújtottak a betegeknek, sok ideig tart pótolni" - hangsúlyozta Viliam Novotný.

Az Orvosszakszervezet is kiáll a nővérek mellett. Írásos állásfoglalásukban hangsúlyozzák, a minisztérium ferdít, amikor azt állítja, hogy az érintett kórházakban minden rendben van. Peter Visolajský szakszervezeti elnök a helyzet megoldásának céljából szintén támogatja a rendkívüli parlamenti ülés összehívását.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!