eur:
394.68
usd:
371.96
bux:
67119.98
2024. április 16. kedd Csongor
Magyarországra egy ideig nem jelent veszélyt az osztrák gázrobbanás

Magyarországra egy ideig nem jelent veszélyt az osztrák gázrobbanás

Közép-Európa egyik központi gázelosztója sérült meg, ahonnan Magyarországra is jelentős mennyiségben importálnak. A szakértő szerint egy ideig biztosan lehet pótolni a kieső gázbehozatalt.

Robbanás történt kedden a legjelentősebb osztrák földgázelosztó terminálon, Alsó-Ausztriában, egy ember meghalt, 18-an megsérültek. A tüzet már eloltották, a gázhálózatot lekapcsolták, így újabb robbanás már nem fenyeget. A robbanás okát már szakértők vizsgálják.

Molnár László energiapiaci szakértő az InfoRádiónak azt mondta, hogy

a robbanás nem befolyásolja a hazai gázellátást, ha pár héten belül megjavítják a megsérült  baumgarteni gázterminált.

A szakember elmondta, hogy Magyarország Oroszországból, a Testvériség gázvezetéken keresztül kapja a gázimportja jelentős részét, illetve a hazai gáztározókban továbbra is van elegendő tartalék, így jelenleg nincs veszélyben a magyarországi gázellátás. Molnár László azonban azt is hozzátette, ha a megsérült gázterminál amely Közép-Európa egyik központi elosztója is egyben nem lesz pár héten belül újra üzemképes, akkor Magyarország egy jelentős gázimporttól eshet el a téli időszakban.

Az energiapiaci szakértő azt is hozzáteszi, hogy Oroszország szívesen adna el minél több gázt Magyarországra, illetve a Szlovákiát és Magyarországot összekötő gáz interkonnektoron keresztül több milliárd köbméter gázt lehet importálni az országba, így teljes egészében kiválthatónak tűnik az Ausztria irányából kieső gázimport.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Ellencsapásra készül Izrael, Amerika békét szeretne - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Ellencsapásra készül Izrael, Amerika békét szeretne - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×